Pascha wielkanocna

    • Gotowanie
    • Minut
    • Porcje
    • 12

Składniki

  • 1/2 litra kwaśnej śmietany 18%
  • 6 jajek
  • 2 litry mleka pasteryzowanego (nie UHT)
  • laska wanilii
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru (ok. 1/2 szklanki)
  • 200 g bakalii (morele, figi, daktyle)
  • Dodatkowo: gaza + doniczka z dziurką

Przygotowanie

  • 1. Do miski wbij jajka, wlej śmietanę i roztrzep trzepaczką, aż uzyska jednolitą konsystencję.
  • 2. Mleko zagotuj z rozcięta na pół (wzdłuż) laską wanilii. Do wrzącego mleka dodaj śmietanę z jajkami. Gotuj powoli na małym ogniu, co jakiś czas mieszając trzepaczką, aż cały płyn w garnku się zwarzy i podzieli na ser i serwatkę, ok. 10 minut.
  • 3. Odstaw garnek z ognia i wystudź. Usuń wanilię, sito wyłóż podwójną warstwą gazy i odcedź ser. Porządnie go odciśnij i wstaw na sicie na noc do lodówki. Następnego dnia serek powinien mieć delikatną i sypką konsystencję.
  • 4. Masło zmiksuj z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodawaj do niego ser i ucieraj na wolnych obrotach, aż powstanie jednolity krem.
  • 5. Bakalie pokrój w dość spore kawałki (ok. 1/3 cm), dodaj do masy i wymieszaj. Wyłóż podwójną gazą stożkowatą doniczkę z dziurką, przełóż do niej masę, dociśnij i odstaw do lodówki na noc. Następnego dnia przełóż na talerz i udekoruj bakaliami lub dowolnymi owocami.

Ważne:

1. Użyj mleka pasteryzowanego i kwaśnej śmietany. Mleko UHT lub słodka śmietana spowodują, że ciasto się nie uda.

2. Podczas warzenia się mleka mieszaj od czasu do czasu, pilnując, że by nie przywarło.

3. Zwarzone mleko zostaw na noc na sicie w lodówce.

4. Masło powinno być bardzo miękkie.

Bez nazwy-2 Bez nazwy-1

 

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz