Panforte

    • Przygotowanie
    • Minut
    • Gotowanie
    • Minut

Składniki

  • 100 g migdałów
  • 70 g orzechów laskowych
  • 130 g skórki pomarańczowej
  • 45 g moreli
  • 1/4 szklanki mąki (ok. 45 g)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka kakako
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki rozgniecionych goździków
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 75 g cukru (1/3 szklanki)
  • 75 g miodu
  • 50 g masła

Przygotowanie

  • 1. Migdały i orzechy wrzuć do miski. Dodaj do nich mąkę, sól, kakao, cynamon, gałkę, goździki i pieprz.
  • 2. Morele i figi pokrój. Dodaj do reszty i na końcu dodaj skórkę pomarańczową.
  • 3. Cukier i miód umieść w garnuszku i rozpuść. Dodaj masło i zagotuj do 125 stopni C.
  • 4. Rozpuszczonym cukrem z miodem zalej migdały i wymieszaj. Przełóż do dwóch foremek papierowych o średnicy ok. 10-15 cm.
  • 5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez 20 minut.

010013017019

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.