Pączki

    • Przygotowanie
    • Minut
    • Gotowanie
    • Minut
    • Porcje
    • ok. 35-40 sztuk

Składniki

  • Ciasto na pączki:
  • 1 kg mąki tortowej
  • 100 g cukru
  • 5 żółtek
  • 500 ml mleka (2 szklanki)
  • 100 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 30 ml spirytusu (2 łyżki)
  • 1/4 szkanki oleju słonecznikowego (60 ml)
  • Dodatkowo:
  • 200 g cukru pudru
  • 1 i 1/2 - 2 litry oleju rzepakowego lub smalcu
  • marmolada wieloowocowa (użyłam różanej) lub konfitura truskawkowa, wiśniowa lub inna według upodobań

Przygotowanie

  • 1. Przygotuj rozczyn. Podgrzej mleko (powinno być ciepłe, a nie gorące). Połowę odlej do miski, dodaj pokruszone drożdże, 5 łyżek mąki i 3 łyżki cukru. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce (najlepiej przy kaloryferze) na ok. 20-30 minut, aż rozczyn zwiększy swoją objętość i się spieni.
  • 2. Żółtka utrzyj z resztą cukru na białą, puszysta masę (na kogel mogel)
  • 3. Mąkę przesiej do dużej, szerokiej miski, dodaj resztę mleka, utartą masę z żółtek, spirytus, sól i rozczyn drożdżowy.
  • 4. Drewnianą łyżka wymieszaj składniki. Następnie ręką dokładnie wyrób ciasto, przez około 20 - 25 minut. Pod koniec wyrabiania ciasto ma odstawać od ręki i powinny tworzyć się na nim pęcherzyki.
  • 5. Do wyrobionego ciasta dodaj olej oraz spirytus. Zagnieć ciasto do połączenia się składników. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (świetnie sprawdzą się okolice ciepłego kaloryfera) na około 1 - 1 i 1/2 godziny. Ciasto powinno znacznie zwiększyć swoją objętość.
  • 6. Stolnicę podsyp mąką. Przygotuj pół kubka zimnej wody. Łyżką nabieraj ciasto i układaj na stolnicy. Każdorazowo przed nabraniem łyżkę mocz w wodzie. Każdy kawałek ciasta delikatnie spłaszcz na dłoni. W środek łyżeczką nakładaj nadzienie. Zlep brzegi, uformuj kule i układaj na stolnicy. Zlepiona strona pączka powinna przylegać do stolnicy.
  • 7. Pączki układaj równomiernie na stolnicy w odstępach co 5 cm (jeszcze urosną). Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut do wyrośnięcia.
  • 8. Rozgrzej olej w dużym i szerokim garnku do temperatury 180 stopni.
  • 9. Wyrośnięte pączki wkładaj na odpowiednio rozgrzany olej i smaż partiami przez około 2 minuty z każdej strony. Temperatura nie może być za wysoka, bo pączki szybko się przyrumienią, a w środku pozostaną surowe.
  • 10. Pączki wyławiaj łyżką cedzakową i odkładaj na papierowe ręczniki.
  • 11. Pączki ostudź i posyp cukrem pudrem.

1. Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego odpowiednio wcześniej, należy je wyjąć z lodówki.

2. Optymalna temperatura smażenia pączków to 180 stopni. Jeśli będzie za niska, pączki mogą chłonąć tłuszcz. Nie może też być za wysoka, bo szybko się zrumienią, a w środku pozostaną surowe. Dlatego olej rozgrzewaj powoli, na niezbyt dużym ogniu i z rozwagą.

 

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz