Pączki
-
- Przygotowanie
- Minut
-
- Gotowanie
- Minut
-
- Porcje
- ok. 35-40 sztuk
- Trudność Trudny
- Przepis
- Pomocnik
- Komentarze Rozmiar Tekstu
Składniki
- Ciasto na pączki:
- 1 kg mąki tortowej
- 100 g cukru
- 5 żółtek
- 500 ml mleka (2 szklanki)
- 100 g świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- 30 ml spirytusu (2 łyżki)
- 1/4 szkanki oleju słonecznikowego (60 ml)
- Dodatkowo:
- 200 g cukru pudru
- 1 i 1/2 - 2 litry oleju rzepakowego lub smalcu
- marmolada wieloowocowa (użyłam różanej) lub konfitura truskawkowa, wiśniowa lub inna według upodobań
Przygotowanie
- 1. Przygotuj rozczyn. Podgrzej mleko (powinno być ciepłe, a nie gorące). Połowę odlej do miski, dodaj pokruszone drożdże, 5 łyżek mąki i 3 łyżki cukru. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce (najlepiej przy kaloryferze) na ok. 20-30 minut, aż rozczyn zwiększy swoją objętość i się spieni.
- 2. Żółtka utrzyj z resztą cukru na białą, puszysta masę (na kogel mogel)
- 3. Mąkę przesiej do dużej, szerokiej miski, dodaj resztę mleka, utartą masę z żółtek, spirytus, sól i rozczyn drożdżowy.
- 4. Drewnianą łyżka wymieszaj składniki. Następnie ręką dokładnie wyrób ciasto, przez około 20 - 25 minut. Pod koniec wyrabiania ciasto ma odstawać od ręki i powinny tworzyć się na nim pęcherzyki.
- 5. Do wyrobionego ciasta dodaj olej oraz spirytus. Zagnieć ciasto do połączenia się składników. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (świetnie sprawdzą się okolice ciepłego kaloryfera) na około 1 - 1 i 1/2 godziny. Ciasto powinno znacznie zwiększyć swoją objętość.
- 6. Stolnicę podsyp mąką. Przygotuj pół kubka zimnej wody. Łyżką nabieraj ciasto i układaj na stolnicy. Każdorazowo przed nabraniem łyżkę mocz w wodzie. Każdy kawałek ciasta delikatnie spłaszcz na dłoni. W środek łyżeczką nakładaj nadzienie. Zlep brzegi, uformuj kule i układaj na stolnicy. Zlepiona strona pączka powinna przylegać do stolnicy.
- 7. Pączki układaj równomiernie na stolnicy w odstępach co 5 cm (jeszcze urosną). Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut do wyrośnięcia.
- 8. Rozgrzej olej w dużym i szerokim garnku do temperatury 180 stopni.
- 9. Wyrośnięte pączki wkładaj na odpowiednio rozgrzany olej i smaż partiami przez około 2 minuty z każdej strony. Temperatura nie może być za wysoka, bo pączki szybko się przyrumienią, a w środku pozostaną surowe.
- 10. Pączki wyławiaj łyżką cedzakową i odkładaj na papierowe ręczniki.
- 11. Pączki ostudź i posyp cukrem pudrem.
1. Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego odpowiednio wcześniej, należy je wyjąć z lodówki.
2. Optymalna temperatura smażenia pączków to 180 stopni. Jeśli będzie za niska, pączki mogą chłonąć tłuszcz. Nie może też być za wysoka, bo szybko się zrumienią, a w środku pozostaną surowe. Dlatego olej rozgrzewaj powoli, na niezbyt dużym ogniu i z rozwagą.
Szukaj
Kategorie
- Bez kategorii (6)
- Ciasta (25)
- Dania strączkowe (1)
- Dania z makaronem (5)
- Dania z mięs (20)
- Dania z ryb (4)
- Dania z ryżem (4)
- Desery (13)
- Kasze (1)
- Koktajle (1)
- Napoje (3)
- Orientalne (7)
- Owoce morza (4)
- Pasty (4)
- Pieczywo (1)
- Pierogi (2)
- Pizza (1)
- Placki (10)
- Przetwory (1)
- Przystawki (18)
- Sałatki (11)
- Śniadanie (5)
- Tarty (1)
- Wegetariańskie (25)
- Zapiekanki (1)
- Zupy (18)
Archiwum
- listopad 2017 (1)
- kwiecień 2015 (1)
- marzec 2015 (7)
- luty 2015 (6)
- styczeń 2015 (4)
- grudzień 2014 (4)
- listopad 2014 (7)
- październik 2014 (9)
- wrzesień 2014 (10)
- sierpień 2014 (2)
- lipiec 2014 (8)
- czerwiec 2014 (7)
- maj 2014 (10)
- kwiecień 2014 (2)
- marzec 2014 (7)
- luty 2014 (5)
- styczeń 2014 (10)
- grudzień 2013 (5)
- listopad 2013 (15)
- październik 2013 (3)
Brak komentarzy.