Pączki 1

    • Przygotowanie
    • Minut
    • Gotowanie
    • Minut
    • Porcje
    • 18-20 sztuk

Składniki

  • 500 g mąki (1/2 kg)
  • 1 szklanka mleka (250 ml)
  • 50 g świeżych drożdży (ewentualnie 14 g suszonych)
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 6 żółtek
  • 50 g masła
  • 2 łyżki spirytusu
  • Dodatkowo:
  • 100 g cukru pudru
  • marmolada lub konfitura o ulubionym smaku
  • 1 litr oleju rzepakowego, smalcu lub rozpuszczonej Planty

Przygotowanie

  • 1. Podgrzej mleko (powinno być dość ciepłe, ale nie gorące), wlej do miski, dodaj pokruszone drożdże, 2 łyżki mąki i 1 łyżkę cukru. Wymieszaj i wstaw do miski z ciepłą wodą. Odstaw na ok. 15 minut, aż drożdże się spienią.
  • 2. Przesiej mąkę do dużej miski, dodaj sól i cukier wanilinowy. Żółtka utrzyj (ok. 10 minut) z pozostałymi 3 łyżkami cukru na białą, puszystą pianę.
  • 3. Do miski z mąką wlej wyrośnięte drożdże, dodaj ubite żółtka i wymieszaj. Następnie dokładnie wyrób ciasto (ręką przez ok. 20 minut), aż będzie odstawać od ręki.
  • 4. Do wyrobionego ciasta dodaj roztopione i ostudzone masło oraz spirytus. Zagnieć ciasto do całkowitego połączenia się składników. Przykryj folią do żywności i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 i 1/2 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.
  • 5. Stolnicę posyp lekko mąką, wyłóż ciasto i rozpłaszcz na placek o grubości ok 2 cm. Szklanką o średnicy ok. 6 cm wycinaj kółka. Z pozostałego ciasta zagnieć kulę, rozpłaszcz i analogicznie wycinaj krążki.
  • 6. Krążki rozłóż równomiernie na stolnicy, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
  • 7. Rozgrzej olej, najlepiej w dużym i szerokim garnku, do temperatury 180 stopni C. PATRZ POMOCNIK
  • 8. Wyrośnięte pączki wkładaj na nagrzany olej (po. 5-6 na jedno smażenie) i smaż przez ok. 2 minuty z każdej strony. PATRZ POMOCNIK
  • 9. Usmażone pączki wykładaj na papierowe ręczniki. Ostudź.
  • 10. Ostudzone pączki nadziewaj marmoladą wciskając głęboko końcówkę szprycy i wyciskając dowolną ilość nadzienia. PATRZ POMOCNIK Posyp cukrem pudrem.

1. Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego odpowiednio wcześniej, należy je wyjąć z lodówki.

2. Optymalna temperatura smażenia pączków to 180 stopni. Jeśli będzie za niska, pączki mogą chłonąć tłuszcz. Nie może też być za wysoka, bo szybko się zrumienią, a w środku pozostaną surowe. Dlatego olej rozgrzewaj powoli, na niezbyt dużym ogniu i z rozwagą.

3. Pączki najwygodniej nadziewać po usmażeniu, szprycą lub rękawem cukierniczym. Możesz nadziewać pączki przed smażeniem, ale musisz uważać aby dokładnie zlepić ciasto, żeby podczas smażenia nie wypłynęło nadzienie.

4. Jeśli planujesz nadziać pączki przed ich smażeniem, każdy krążek delikatnie rozpłaszcz na dłoni, w środek kładź łyżeczkę nadzienia, zlepiaj brzegi i układaj na stolnicy zlepioną częścią do dołu.

Bez nazwy-1Bez nazwy-3Bez nazwy-4

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz