Oponki z serem

    • Przygotowanie
    • Minut
    • Gotowanie
    • Minut
    • Porcje
    • 24 sztuki

Składniki

  • 250 g mąki tortowej
  • 250 g rozdrobnionego twarogu
  • 1/2 szklanki cukru (ok. 100 g)
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1 litr oleju rzepakowego, Planty lub smalcu
  • 100 g cukru pudru do posypania

Przygotowanie

  • 1. Mąkę przesiej razem z sodą do miski, dodaj ser, cukier oraz jajko.
  • 2. Składniki wymieszaj łyżką, dodaj spirytus. Ciasto wyrabiaj chwilę ręką, do uzyskania gładkiej konsystencji. Wyłóż je na stolnicę posypaną mąką. Rozwałkuj placek o wysoki około 1 cm. Jeśli ciasto zacznie się kleić posyp je mąką.
  • 3. Wycinaj szklanką kółka (ok. 6 - 7 cm). Środek każdego kółka wytnij nakrętką od butelki (zdjęcie w Pomocniku).
  • 4. Tłuszcz rozgrzej w garnku o szerokim dnie do ok. 180 stopni.
  • 5. Oponki smaż partiami, po ok. 6 sztuk, przez około 1,5-2 minuty raz przewracając.
  • 6. Odłóż oponki na ręczniki papierowe w celu odsączenia. Jeszcze ciepłe posyp cukrem pudrem.

AGN_oponki002

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.