Mussaka
-
- Przygotowanie
- Minut
-
- Gotowanie
- Minut
-
- Porcje
- 4
- Trudność Średni
- Przepis
- Pomocnik
- Komentarze Rozmiar Tekstu
Składniki
- 800 g mięsa mielonego (wołowina lub jagnięcina)
- 3 średniej wielkości bakłażany
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin + 1 łyżka do posmarowania bakłażanów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów bez skóry
- 125 ml czerwonego wytrawnego wina (1/2 szklanki)
- 1 łyżeczka cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- pieprz
- 1/4 łyżeczki kuminu (opcjonalnie)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 płaska łyżeczka oregano
- Sos beszamelowy:
- 3 łyżki masła
- 4 łyżki mąki
- 1 jajko
- 1/2 litra mleka (2 szklanki)
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 100 g tartego parmezanu
- pieprz
Przygotowanie
- 1. Bakłażany oczyść i pokrój wzdłuż na plastry grubości ok. 0,5 cm. Następnie obgotuj je w osolonym wrzątku - 15 minut. Odcedź, skrop 1 łyżką oliwy i odstaw.
- 2. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę i drobno posiekany czosnek. Po ok. 4 minutach smażenia dodaj mięso i smaż kolejne 10 minut do zbrązowienia, od czasu do czasu mieszając.
- 3. Dolej wino i dodaj pomidory w puszce (jeśli są w całości, to pokrój je na małe kawałki). Przypraw solą, pieprzem, cukrem, kuminem i cynamonem. Smaż na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieje - ok. 20 minut.
- 4. Przygotuj sos beszamelowy: W garnuszku rozpuść masło, dodaj mąkę i całość wymieszaj na gładką masę. Stopniowo dolewaj mleko, cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką, żeby nie robiły się grudki). Doprowadź do wrzenia i odstaw do wystygnięcia.
- 5. Roztrzep 1 jajko, dodaj gałkę muszkatołową, pieprz i starty ser. Wszystko razem wymieszaj i przelej do sosu beszamelowego. Ponownie wymieszaj.
- 6. Foremkę lub foremki (zależy jakich naczyń do pieczenia użyjesz - patrz POMOCNIK) wysmaruj oliwą. Składniki układaj warstwami. Na dnie naczynia bakłażana, następnie warstwę mięsa i na koniec sos beszamelowy. Warstwa sosu beszamelowego nie powinna być grubsza nić 0,5 cm.
- 7. Wstaw mussakę do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni C i piecz 35-45 minut, aż wierzch się zrumieni.
- Danie : Danie główne
- Rodzaj Przepisu : Kolacja, Obiad
1. Mussaka może być przyrządzana na blaszce do ciasta, a następnie krojona i podawana w porcjach. Zdecydowanie lepiej jednak przygotować ją w pojedynczych miseczkach o pojemności 0,5 litra.
2. Mussaka najbardziej smakuje dnia następnego, gdy już raz się wystudzi, dlatego najlepiej przygotuj ją dzień przed planowaną konsumpcją.
Szukaj
Kategorie
- Bez kategorii (6)
- Ciasta (25)
- Dania strączkowe (1)
- Dania z makaronem (5)
- Dania z mięs (20)
- Dania z ryb (4)
- Dania z ryżem (4)
- Desery (13)
- Kasze (1)
- Koktajle (1)
- Napoje (3)
- Orientalne (7)
- Owoce morza (4)
- Pasty (4)
- Pieczywo (1)
- Pierogi (2)
- Pizza (1)
- Placki (10)
- Przetwory (1)
- Przystawki (18)
- Sałatki (11)
- Śniadanie (5)
- Tarty (1)
- Wegetariańskie (25)
- Zapiekanki (1)
- Zupy (18)
Archiwum
- listopad 2017 (1)
- kwiecień 2015 (1)
- marzec 2015 (7)
- luty 2015 (6)
- styczeń 2015 (4)
- grudzień 2014 (4)
- listopad 2014 (7)
- październik 2014 (9)
- wrzesień 2014 (10)
- sierpień 2014 (2)
- lipiec 2014 (8)
- czerwiec 2014 (7)
- maj 2014 (10)
- kwiecień 2014 (2)
- marzec 2014 (7)
- luty 2014 (5)
- styczeń 2014 (10)
- grudzień 2013 (5)
- listopad 2013 (15)
- październik 2013 (3)
Brak komentarzy.