Mussaka

    • Przygotowanie
    • Minut
    • Gotowanie
    • Minut
    • Porcje
    • 4

Składniki

  • 800 g mięsa mielonego (wołowina lub jagnięcina)
  • 3 średniej wielkości bakłażany
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin + 1 łyżka do posmarowania bakłażanów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów bez skóry
  • 125 ml czerwonego wytrawnego wina (1/2 szklanki)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • pieprz
  • 1/4 łyżeczki kuminu (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 płaska łyżeczka oregano
  • Sos beszamelowy:
  • 3 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • 1/2 litra mleka (2 szklanki)
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 100 g tartego parmezanu
  • pieprz

Przygotowanie

  • 1. Bakłażany oczyść i pokrój wzdłuż na plastry grubości ok. 0,5 cm. Następnie obgotuj je w osolonym wrzątku - 15 minut. Odcedź, skrop 1 łyżką oliwy i odstaw.
  • 2. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę i drobno posiekany czosnek. Po ok. 4 minutach smażenia dodaj mięso i smaż kolejne 10 minut do zbrązowienia, od czasu do czasu mieszając.
  • 3. Dolej wino i dodaj pomidory w puszce (jeśli są w całości, to pokrój je na małe kawałki). Przypraw solą, pieprzem, cukrem, kuminem i cynamonem. Smaż na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieje - ok. 20 minut.
  • 4. Przygotuj sos beszamelowy: W garnuszku rozpuść masło, dodaj mąkę i całość wymieszaj na gładką masę. Stopniowo dolewaj mleko, cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką, żeby nie robiły się grudki). Doprowadź do wrzenia i odstaw do wystygnięcia.
  • 5. Roztrzep 1 jajko, dodaj gałkę muszkatołową, pieprz i starty ser. Wszystko razem wymieszaj i przelej do sosu beszamelowego. Ponownie wymieszaj.
  • 6. Foremkę lub foremki (zależy jakich naczyń do pieczenia użyjesz - patrz POMOCNIK) wysmaruj oliwą. Składniki układaj warstwami. Na dnie naczynia bakłażana, następnie warstwę mięsa i na koniec sos beszamelowy. Warstwa sosu beszamelowego nie powinna być grubsza nić 0,5 cm.
  • 7. Wstaw mussakę do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni C i piecz 35-45 minut, aż wierzch się zrumieni.

1. Mussaka może być przyrządzana na blaszce do ciasta, a następnie krojona i podawana w porcjach. Zdecydowanie lepiej jednak przygotować ją w pojedynczych miseczkach o pojemności 0,5 litra.

2. Mussaka najbardziej smakuje dnia następnego, gdy już raz się wystudzi, dlatego najlepiej przygotuj ją dzień przed planowaną konsumpcją.

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.