Łosoś z salsą z mango i kaszą jaglaną

    • Przygotowanie
    • Minut
    • Gotowanie
    • Minut
    • Porcje
    • 2

Składniki

  • 2 filety z łososia ze skórą (po ok. 150 g)
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej + 1 szklanka wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 1 mango (dojrzałe)
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 1 nieduża czerwona cebula + 1 mała szalotka
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 szklanki soku z pomarańczy
  • 2 garście pokrojonej świeżej kolendry + do dekoracji
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  • 1. Do garnka wsyp kaszę jaglaną, zalej szklanką wody, zagotuj, minimalnie posól, przykryj i gotuj do miękkości na wolnym ogniu 15 minut, aż kasza będzie miękka i wchłonie całą wodę.
  • 2. Cebulę obierz i pokrój w plasterki, obrane mango i paprykę pokrój w małą kostkę tej samej wielkości.
  • 3. Na patelni rozgrzej oliwę, po chwili dodaj masło, włóż mango, paprykę i drobno posiekaną szalotkę, posyp kurkumą. Duś na małym ogniu pod przykryciem ok. 5 minut. Dodaj miód i cukier i duś kolejne 5 minut, aż składniki będą miękkie. Zwiększ ogień, wlej sok pomarańczowy i gotuj na silnym ogniu, aż sos się zredukuje i zrobi gęsty. Wymieszaj z kolendrą, dopraw solą i pieprzem.
  • 4. Mocno rozgrzej patelnię grillową i układaj na niej plasterki czerwonej cebuli i grilluj po ok. 2 minuty z każdej strony, aż pokryje się brązowymi paskami. Dodaj do salsy z mango.
  • 5. Filety z łososia umyj, osusz. Na mocno rozgrzanej patelni grillowej układaj łososia skórką do dołu i grilluj z jednej strony przez ok. 3 minuty. Przełóż na drugą stronę, grilluj kolejne 2 - 3 minuty w zależności od oczekiwanego stopnia wysmażenia ryby.
  • 6. Na talerzach rozłóż gorącą kaszę, następnie ułóż filety łososia, obłóż salsą i posyp kolendrą.

AGN_łosoś_Date (YYYY)»}{Filename»}-2AGN_łosoś_Date (YYYY)»}{Filename»}-24AGN_łosoś_Date (YYYY)»}{Filename»}-28

2 Odpowiedzi do Łosoś z salsą z mango i kaszą jaglaną

  1. Magda 28 września 2014 at 19:28 #

    Szukalam pomyslu na lososia i wlasnie go znalazlam 🙂

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.