Kurczak tandoori
-
- Gotowanie
- Minut
-
- Porcje
- 4
- Trudność Łatwy
- Przepis
- Pomocnik
- Komentarze Rozmiar Tekstu
Składniki
- 4 ćwiartki kurczaka bez skóry (1 kg)
- 250 ml gęstego jogurtu ( 1 szklanka)
- 1 łyżeczka garam masala
- 1 łyżeczka startego świeżego korzenia imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 1 i 1/2 łyżeczki sproszkowanego chili
- 1/4 łyżeczki zmielonej kurkumy
- 1 łyżka listków świeżej kolendry
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oleju
- 1/8 łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego w proszku (patrz Pomocnik)
- Dodatkowo: mieszanka liści sałat i ćwiartki cytryn
Przygotowanie
- 1. Mięso opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Oddziel mięso od kości i pokrój na kawałki (5-7 cm).
- 2. Wymieszaj jogurt, garam masala, imbir, czosnek, chili, kurkumę, kolendrę, sok z cytryny, sól, czerwony barwnik spożywczy oraz olej. Wszystko wymieszaj do połączenia składników.
- 3. Kurczaka pokryj równomiernie przygotowaną pastą. Przykryj i wstaw do lodówki na 3 godziny.
- 4. Piekarnik rozgrzej do temperatury 240 stopni C. Blachę do pieczenia wyłóż folią aluminiową, posmaruj olejem i poukładaj kawałki kurczaka.
- 5. Piecz mięso bez przykrycia 20-25 minut, aż zacznie brązowieć. Wyjmij z piekarnika, przełóż na półmisek wyłożony liśćmi sałaty oraz cytryny.
- 6. Podawaj z ryżem. W pomocniku znajdziesz dwie propozycje na przygotowanie ryżu z warzywami.
- Danie : Danie główne, Mięso
- Rodzaj Przepisu : Kolacja, Obiad
- Składniki : Kurczak
1. Barwnik, który użyłam to:
Można go kupić w sieci sklepów „Piotr i Paweł” i w innych lepszych delikatesach. Jest w proszku i wystarczy odrobinka (1/8 łyżeczki), żeby Twoje tandoori nabrało pięknego czerwonego koloru. Możesz uzyć też innego, np w tubce, ale wtedy nie ma gwarancji takiego koloru.
2. Tandoori podawaj z ryżem:
Ryż z groszkiem fasolką – przepis
3. Wszystkie przyprawy użyte w przepisie możesz kupić w sieci sklepów „Kuchnie Świata” i i większości lepszych delikatesów.
Szukaj
Kategorie
- Bez kategorii (6)
- Ciasta (25)
- Dania strączkowe (1)
- Dania z makaronem (5)
- Dania z mięs (20)
- Dania z ryb (4)
- Dania z ryżem (4)
- Desery (13)
- Kasze (1)
- Koktajle (1)
- Napoje (3)
- Orientalne (7)
- Owoce morza (4)
- Pasty (4)
- Pieczywo (1)
- Pierogi (2)
- Pizza (1)
- Placki (10)
- Przetwory (1)
- Przystawki (18)
- Sałatki (11)
- Śniadanie (5)
- Tarty (1)
- Wegetariańskie (25)
- Zapiekanki (1)
- Zupy (18)
Archiwum
- listopad 2017 (1)
- kwiecień 2015 (1)
- marzec 2015 (7)
- luty 2015 (6)
- styczeń 2015 (4)
- grudzień 2014 (4)
- listopad 2014 (7)
- październik 2014 (9)
- wrzesień 2014 (10)
- sierpień 2014 (2)
- lipiec 2014 (8)
- czerwiec 2014 (7)
- maj 2014 (10)
- kwiecień 2014 (2)
- marzec 2014 (7)
- luty 2014 (5)
- styczeń 2014 (10)
- grudzień 2013 (5)
- listopad 2013 (15)
- październik 2013 (3)
Brak komentarzy.