Kurczak tandoori

    • Gotowanie
    • Minut
    • Porcje
    • 4

Składniki

  • 4 ćwiartki kurczaka bez skóry (1 kg)
  • 250 ml gęstego jogurtu ( 1 szklanka)
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1 łyżeczka startego świeżego korzenia imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 i 1/2 łyżeczki sproszkowanego chili
  • 1/4 łyżeczki zmielonej kurkumy
  • 1 łyżka listków świeżej kolendry
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oleju
  • 1/8 łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego w proszku (patrz Pomocnik)
  • Dodatkowo: mieszanka liści sałat i ćwiartki cytryn

Przygotowanie

  • 1. Mięso opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Oddziel mięso od kości i pokrój na kawałki (5-7 cm).
  • 2. Wymieszaj jogurt, garam masala, imbir, czosnek, chili, kurkumę, kolendrę, sok z cytryny, sól, czerwony barwnik spożywczy oraz olej. Wszystko wymieszaj do połączenia składników.
  • 3. Kurczaka pokryj równomiernie przygotowaną pastą. Przykryj i wstaw do lodówki na 3 godziny.
  • 4. Piekarnik rozgrzej do temperatury 240 stopni C. Blachę do pieczenia wyłóż folią aluminiową, posmaruj olejem i poukładaj kawałki kurczaka.
  • 5. Piecz mięso bez przykrycia 20-25 minut, aż zacznie brązowieć. Wyjmij z piekarnika, przełóż na półmisek wyłożony liśćmi sałaty oraz cytryny.
  • 6. Podawaj z ryżem. W pomocniku znajdziesz dwie propozycje na przygotowanie ryżu z warzywami.

1. Barwnik, który użyłam to:

pobrane

Można go kupić w sieci sklepów „Piotr i Paweł” i w innych lepszych delikatesach. Jest w proszku i wystarczy odrobinka (1/8 łyżeczki), żeby Twoje tandoori nabrało pięknego czerwonego koloru. Możesz uzyć też innego, np w tubce, ale wtedy nie ma gwarancji takiego koloru.

 

2. Tandoori podawaj z ryżem:

Ryż z warzywami – przepis

Ryż z groszkiem fasolką – przepis

 

3. Wszystkie przyprawy użyte w przepisie możesz kupić w sieci sklepów „Kuchnie Świata” i i większości lepszych delikatesów.

Bez nazwy-2 kurczak tandori-40

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz