Kurczak cytrynowy z ziemniakami

    • Przygotowanie
    • Minut
    • Gotowanie
    • Minut
    • Porcje
    • 4

Składniki

  • 1 kg podudzi z kurczaka
  • 2 łyżki rozmarynu (może być także suszony)
  • 1 łyżka oregano
  • 100 ml oliwy w oliwek extra virgin (ok. 2/3 szklanki)
  • 50 ml białego wytrawnego wina (ok. 1/5 szklanki)
  • 1 cytryna + sok z 1 cytryny
  • 1 główka czosnku
  • 5 średniej wielkości ziemniaków
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  • 1. Kawałki kurczaka opłucz i osusz. Z połowy oliwy, soku z cytryny, wina, oregano, soli i pieprzu przygotuj marynatę. Zalej nią kawałki kurczaka, wymieszaj i odstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.
  • 2. Ziemniaki obierz, pokrój w ósemki i obgotuj w osolonej wodzie 5 minut. Odcedź, posmaruj oliwą i odstaw.
  • 3. Na patelni rozgrzej oliwę i obsmaż kawałki kurczaka na złoty kolor. Zachowaj marynatę.
  • 4. W naczyniu do zapiekania układaj ziemniaki i kawałki kurczaka. Całość polej pozostałą oliwą i marynatą. Dodaj gałązki rozmarynu, nieobrane ząbki czosnku i pokrojoną w ósemki cytrynę ze skórą.
  • 5. Wstaw naczynie do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i piecz pod przykryciem 1 godzinę. W połowie pieczenia obróć mięso. 20 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę, do zrumienienia się ziemniaków. Podawaj gorące.
Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.