Kulki sushi z łososiem

    • Przygotowanie
    • Minut
    • Gotowanie
    • Minut
    • Porcje
    • 3

Składniki

  • 1 szklanka ryżu do sushi (krótkoziarnisty i klejący się)
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 300 g fileta z łososia
  • 2 łyżki chrzanu śmietankowego
  • Dodatkowo: 1 łyżka czarnego sezamu, marynowany imbir i wasabi

Przygotowanie

  • 1. Przygotuj ryż. Szklankę ryżu opłucz kilka razy pod zimną, bieżąca wodą. Po wypłukaniu pozostaw ryż w zimnej wodzie na 30 minut, a następnie jeszcze raz opłucz i odsącz. Nalej 1 szklankę i 3 łyżki wody, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu pod przykryciem ok. 12 minut, od czasu do czasu mieszająca, do odparowania całej wody.
  • 2. Po ugotowaniu ryż pozostaw na 15 minut w garnku pod przykryciem, później przełóż do miski i odstaw do przestygnięcia.
  • 3. W miseczce wymieszaj ocet ryżowy, sos sojowy i cukier. Mieszaj dotąd, aż cukier się rozpuści. Wlej do ryżu i wymieszaj dokładnie drewnianą łyżką.
  • 4. Łososia opłucz, odetnij skórę i pokrój w drobną kostkę, ok. 0,4 cm. Przełóż do miski z ryżem, dodaj chrzan i wymieszaj.
  • 5. Z masy ryżowo - łososiowej formuj kulki. Powinno ich powstać 18. Każdą z kulek posyp sezamem i od razu podawaj wraz z imbirem, sosem sojowym i wasabi.

1. Użyj ryżu do sushi. Powinien być krótkoziarnisty i klejący się.

2. Wasabi, to zielony, bardzo ostry chrzan. Do nabycia w tubce lub w proszku w lepszych delikatesach.

3. Imbir powinien być marynowany. Do nabycia w lepszych delikatesach.

4. Sos sojowy polecam  kikkoman lub yamasa.

Mediolan i kulki z łososiem-15Mediolan i kulki z łososiem-22Mediolan i kulki z łososiem-31

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.