Kociołek z mięsem i warzywami z ogniska

    • Przygotowanie
    • Minut
    • Gotowanie
    • Minut
    • Porcje
    • 16

Składniki

  • 4 kg mięsa z łopatki lub karku
  • 3 czerwone papryki
  • 5 marchewek
  • 1 cukinia
  • 4 cebule
  • 4 pomidory
  • 6 liści białej kapusty
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 kg małych ziemniaków
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżka ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżka musztardy
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 1/3 szklanki wody
  • 1/2 pęczka tymianku
  • 4 gałązki rozmarynu
  • 1 łyżka pieprzu
  • sól
  • niezbędny kociołek żeliwny - czytaj w Pomocniku

Przygotowanie

  • 1. Mięso opłucz, osusz i pokrój w poprzek włókien na plastry o grubości ok. 2 cm. Każdy kawałek natrzyj solą, pieprzem, majerankiem, papryką ostrą i słodką, musztardą, oliwą i tymiankiem. Odstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.
  • 2. Wszystkie warzywa opłucz. Cebulę obierz i pokrój w ćwiartki. Z papryk wydrąż gniazda nasienne i pokrój także w ćwiartki. Każdą obraną marchewkę przekrój na 3 części, cukinię na 6, pomidory na ćwiartki. Ziemniaki i czosnek obierz.
  • 3. Wszystkie warzywa, z wyjątkiem ziemniaków i kapusty, wymieszaj.
  • 4. W żeliwnym kociołku układaj warstwami warzywa i mięso. Warstwy przekładaj liśćmi kapusty. Na wierzchu poukładaj ziemniaki i obsyp je rozmarynem i solą. Wlej wodę.
  • 5. Kociołek szczelnie zamknij i duś w żarze na wolnym ogniu ok. 120 minut (podczas całego duszenia z kociołka powinna delikatnie ulatniać się para).
  • 6. Przed podaniem wybierz z kociołka ziemniaki i ułóż je na półmisku. Resztę delikatnie wymieszaj w celu połączenia smaków. Danie gotowe i można zajadać. Palce lizać!

1. Do przygotowania dania z ogniska należy użyć kociołka żeliwnego. Dostępne są emaliowane w środku lub bez.  Jeśli jeszcze nie jesteś w posiadaniu tego cudownego garnka, to zachęcam do nabycia z emalią, a nie będziesz doświadczać notorycznego efektu przypalenia. Szacowny kociołek waży ok. 20 kg, a wypełniony po brzegi zawartością, ponad 30 kg. A zatem przydatna będzie silna męska ręka, niekoniecznie do przygotowania dania, ale na pewno do przetransportowania kociołka do ogniska.

2. Kociołek , który posłużył do przygotowania wybornego dania kupiłam tutaj: http://perfekcyjnypandomu.com/pl/p/KOCIOLEK-Mysliwski-Zeliwny-10-L.-GARNEK-SAGAN/317. Sprawdza się doskonale. Jest tak solidny, że pewnie posłuży także moim wnukom 🙂

3. Do kociołka nadaje się każdego rodzaju mięso. Najbardziej wyborne, to wołowina i jagnięcina z części karkowej lub łopatki.

4. Produkty w ilości opisanej w przepisie wypełnią 10 litrowy kociołek po brzegi i takiego właśnie użyłam. Możesz użyć mniej produktów, wtedy kociołek będzie niepełny lub zaopatrzyć się w kociołek o mniejszej pojemności.

5. Podczas duszenia nie wkładaj kociołka do ogniska, bo na pewno spalisz jego zawartość. Kociołek powinien być duszony na wolnym ogniu w żarze wygarniętym z ogniska, lub tym, który po nim pozostał.

 

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.