Kociołek z mięsem i warzywami z ogniska
-
- Przygotowanie
- Minut
-
- Gotowanie
- Minut
-
- Porcje
- 16
- Trudność Łatwy
- Przepis
- Pomocnik
- Komentarze Rozmiar Tekstu
Składniki
- 4 kg mięsa z łopatki lub karku
- 3 czerwone papryki
- 5 marchewek
- 1 cukinia
- 4 cebule
- 4 pomidory
- 6 liści białej kapusty
- 6 ząbków czosnku
- 2 kg małych ziemniaków
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżka ostrej papryki w proszku
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżka musztardy
- 1/4 szklanki oliwy
- 1/3 szklanki wody
- 1/2 pęczka tymianku
- 4 gałązki rozmarynu
- 1 łyżka pieprzu
- sól
- niezbędny kociołek żeliwny - czytaj w Pomocniku
Przygotowanie
- 1. Mięso opłucz, osusz i pokrój w poprzek włókien na plastry o grubości ok. 2 cm. Każdy kawałek natrzyj solą, pieprzem, majerankiem, papryką ostrą i słodką, musztardą, oliwą i tymiankiem. Odstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.
- 2. Wszystkie warzywa opłucz. Cebulę obierz i pokrój w ćwiartki. Z papryk wydrąż gniazda nasienne i pokrój także w ćwiartki. Każdą obraną marchewkę przekrój na 3 części, cukinię na 6, pomidory na ćwiartki. Ziemniaki i czosnek obierz.
- 3. Wszystkie warzywa, z wyjątkiem ziemniaków i kapusty, wymieszaj.
- 4. W żeliwnym kociołku układaj warstwami warzywa i mięso. Warstwy przekładaj liśćmi kapusty. Na wierzchu poukładaj ziemniaki i obsyp je rozmarynem i solą. Wlej wodę.
- 5. Kociołek szczelnie zamknij i duś w żarze na wolnym ogniu ok. 120 minut (podczas całego duszenia z kociołka powinna delikatnie ulatniać się para).
- 6. Przed podaniem wybierz z kociołka ziemniaki i ułóż je na półmisku. Resztę delikatnie wymieszaj w celu połączenia smaków. Danie gotowe i można zajadać. Palce lizać!
1. Do przygotowania dania z ogniska należy użyć kociołka żeliwnego. Dostępne są emaliowane w środku lub bez. Jeśli jeszcze nie jesteś w posiadaniu tego cudownego garnka, to zachęcam do nabycia z emalią, a nie będziesz doświadczać notorycznego efektu przypalenia. Szacowny kociołek waży ok. 20 kg, a wypełniony po brzegi zawartością, ponad 30 kg. A zatem przydatna będzie silna męska ręka, niekoniecznie do przygotowania dania, ale na pewno do przetransportowania kociołka do ogniska.
2. Kociołek , który posłużył do przygotowania wybornego dania kupiłam tutaj: http://perfekcyjnypandomu.com/pl/p/KOCIOLEK-Mysliwski-Zeliwny-10-L.-GARNEK-SAGAN/317. Sprawdza się doskonale. Jest tak solidny, że pewnie posłuży także moim wnukom 🙂
3. Do kociołka nadaje się każdego rodzaju mięso. Najbardziej wyborne, to wołowina i jagnięcina z części karkowej lub łopatki.
4. Produkty w ilości opisanej w przepisie wypełnią 10 litrowy kociołek po brzegi i takiego właśnie użyłam. Możesz użyć mniej produktów, wtedy kociołek będzie niepełny lub zaopatrzyć się w kociołek o mniejszej pojemności.
5. Podczas duszenia nie wkładaj kociołka do ogniska, bo na pewno spalisz jego zawartość. Kociołek powinien być duszony na wolnym ogniu w żarze wygarniętym z ogniska, lub tym, który po nim pozostał.
Szukaj
Kategorie
- Bez kategorii (6)
- Ciasta (25)
- Dania strączkowe (1)
- Dania z makaronem (5)
- Dania z mięs (20)
- Dania z ryb (4)
- Dania z ryżem (4)
- Desery (13)
- Kasze (1)
- Koktajle (1)
- Napoje (3)
- Orientalne (7)
- Owoce morza (4)
- Pasty (4)
- Pieczywo (1)
- Pierogi (2)
- Pizza (1)
- Placki (10)
- Przetwory (1)
- Przystawki (18)
- Sałatki (11)
- Śniadanie (5)
- Tarty (1)
- Wegetariańskie (25)
- Zapiekanki (1)
- Zupy (18)
Archiwum
- listopad 2017 (1)
- kwiecień 2015 (1)
- marzec 2015 (7)
- luty 2015 (6)
- styczeń 2015 (4)
- grudzień 2014 (4)
- listopad 2014 (7)
- październik 2014 (9)
- wrzesień 2014 (10)
- sierpień 2014 (2)
- lipiec 2014 (8)
- czerwiec 2014 (7)
- maj 2014 (10)
- kwiecień 2014 (2)
- marzec 2014 (7)
- luty 2014 (5)
- styczeń 2014 (10)
- grudzień 2013 (5)
- listopad 2013 (15)
- październik 2013 (3)
Brak komentarzy.