Pulpeciki z indyka z sosem pieczarkowym

    • Przygotowanie
    • Minut
    • Gotowanie
    • Minut
    • Porcje
    • 4

Składniki

  • Pulpeciki:
  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 1 bułka (kajzerka)
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • olej do smażenia pulpecików
  • sól i pieprz
  • Dodatkowo: mleko do namoczenia bułki + mąka do obtoczenia klopsików + olej do smażenia
  • Sos pieczarkowy:
  • 400 g pieczarek
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 400 ml wywaru z kury lub warzyw (1 i 2/3 szklanki)
  • 3 łyżeczki mąki
  • 200 ml śmietany kremówki (30%), tj. ok. 3/4 szklanki
  • sól i pieprz
  • Dodatkowo: 1 łyżka posiekanego świeżego koperku do posypania

Przygotowanie

  • 1. Przygotowanie pulpecików:
  • 2. Bułkę zalej mlekiem, odstawić do namoczenia na około 5-10 minut. Odciśnij, ale nie za mocno. Cebulę zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach, a najlepiej zmiel wraz z mięsem.
  • 3. Do miski przełóż mięso, dodaj odciśniętą bułkę, cebulę, rozgnieciony czosnek, jajko, dopraw solą i pieprzem.
  • 4. Wszystko dobrze wymieszaj, następnie wilgotnymi dłońmi formuj niewielkie kulki, obtocz je w mące.
  • 5. Na patelni rozgrzej olej smaż pulpeciki z każdej strony na lekko brązowy kolor, po ok. 4-6 minut .
  • 6. Przygotowanie sosu pieczarkowego:
  • 7. Pieczarki oczyść i pokrój na plasterki.
  • 8. Na patelni rozgrzej oliwę i zrumień pokrojona w kostkę cebulę, dodaj pieczarki, lekko podsmaż, dopraw solą i pieprzem.
  • 9. Wlej wywar, a następnie dodaj śmietanę. W kubku rozrób mąkę z niewielką ilością zimnej wody i dodaj do sosu.
  • 10. Do sosu włóż pulpeciki i gotuj 2-3 minuty na małym ogniu.
  • 11. Podawaj z kaszą jęczmienną lub gryczaną lub jaką lubisz i z buraczkami (przepis w POMOCNIKU)
Brak komentarzy.

Dodaj komentarz