Kefty wołowe (klopsiki) w egzotycznym sosie z ryżem

    • Przygotowanie
    • Minut
    • Gotowanie
    • Minut
    • Porcje
    • 4

Składniki

  • 400 g mielonej wołowiny
  • 1 opakowanie (250 g) odsączonej i przepłukanej zielonej soczewicy z puszki
  • 1 czubata łyżeczka przyprawy garam masala
  • 1 łyżka oliwy
  • 3 dojrzałe pomidory
  • 3 cm imbiru
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 dymki
  • 1 świeża czerwona papryczka chili
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 200 ml mleczka kokosowego (1/2 puszki)
  • 1 cytryna
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  • 1. Do miski włóż mielone mięso i odsączoną soczewicę, dopraw garam masala, solą i pieprzem. Wymieszaj i ugnieć. Wilgotnymi dłońmi zagnieć podłużne "klopsiki". Powinno wyjść ich ok. 12. Na patelni rozgrzej oliwę i smaż kefty z obydwu stron, aż się zrumienią (ok. 5 minut).
  • 2. Do blendera włóż pokrojone pomidory, obrany imbir, dymki, połówkę chili, miód, kurkumę i pastę curry, zalej mleczkiem kokosowym i zmiksuj, aż wszystkie składniki się połączą. Zalej zrumienione kefty przygotowanym sosem. Gotuj na wolnym ogniu ok. 10 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • 3. Pokrój drobno resztę chili oraz liski kolendry i posyp nimi potrawę. Udekoruj kilkoma łyżeczkami jogurtu i podawaj z cząstkami cytryny oraz z ryżem z groszkiem i fasolką.

1. Przyprawę garam masala kupiłam w sklepie Kuchnie Świata.

2. Czerwoną pastę curry kupisz w lepszych delikatesach lub w sklepach Kuchnie Świata.

3. Szalotka to mała cebulka. Możesz ją zastąpić 1/3 cebuli.

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz