Kefty wołowe (klopsiki) w egzotycznym sosie z ryżem
-
- Przygotowanie
- Minut
-
- Gotowanie
- Minut
-
- Porcje
- 4
- Trudność Średni
- Przepis
- Pomocnik
- Komentarze Rozmiar Tekstu
Składniki
- 400 g mielonej wołowiny
- 1 opakowanie (250 g) odsączonej i przepłukanej zielonej soczewicy z puszki
- 1 czubata łyżeczka przyprawy garam masala
- 1 łyżka oliwy
- 3 dojrzałe pomidory
- 3 cm imbiru
- 2 łyżeczki miodu
- 2 dymki
- 1 świeża czerwona papryczka chili
- 1 pęczek świeżej kolendry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
- 200 ml mleczka kokosowego (1/2 puszki)
- 1 cytryna
- sól
- pieprz
Przygotowanie
- 1. Do miski włóż mielone mięso i odsączoną soczewicę, dopraw garam masala, solą i pieprzem. Wymieszaj i ugnieć. Wilgotnymi dłońmi zagnieć podłużne "klopsiki". Powinno wyjść ich ok. 12. Na patelni rozgrzej oliwę i smaż kefty z obydwu stron, aż się zrumienią (ok. 5 minut).
- 2. Do blendera włóż pokrojone pomidory, obrany imbir, dymki, połówkę chili, miód, kurkumę i pastę curry, zalej mleczkiem kokosowym i zmiksuj, aż wszystkie składniki się połączą. Zalej zrumienione kefty przygotowanym sosem. Gotuj na wolnym ogniu ok. 10 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- 3. Pokrój drobno resztę chili oraz liski kolendry i posyp nimi potrawę. Udekoruj kilkoma łyżeczkami jogurtu i podawaj z cząstkami cytryny oraz z ryżem z groszkiem i fasolką.
- Porcje : 4
- Czas : 60 minut
- Danie : Danie główne
- Rodzaj Przepisu : Obiad
- Składniki : Mięso wołowe, Mleczko Kokosowe, Pomidory, Ryż, Soczewica, Wołowina
1. Przyprawę garam masala kupiłam w sklepie Kuchnie Świata.
2. Czerwoną pastę curry kupisz w lepszych delikatesach lub w sklepach Kuchnie Świata.
3. Szalotka to mała cebulka. Możesz ją zastąpić 1/3 cebuli.
Szukaj
Kategorie
- Bez kategorii (6)
- Ciasta (25)
- Dania strączkowe (1)
- Dania z makaronem (5)
- Dania z mięs (20)
- Dania z ryb (4)
- Dania z ryżem (4)
- Desery (13)
- Kasze (1)
- Koktajle (1)
- Napoje (3)
- Orientalne (7)
- Owoce morza (4)
- Pasty (4)
- Pieczywo (1)
- Pierogi (2)
- Pizza (1)
- Placki (10)
- Przetwory (1)
- Przystawki (18)
- Sałatki (11)
- Śniadanie (5)
- Tarty (1)
- Wegetariańskie (25)
- Zapiekanki (1)
- Zupy (18)
Archiwum
- listopad 2017 (1)
- kwiecień 2015 (1)
- marzec 2015 (7)
- luty 2015 (6)
- styczeń 2015 (4)
- grudzień 2014 (4)
- listopad 2014 (7)
- październik 2014 (9)
- wrzesień 2014 (10)
- sierpień 2014 (2)
- lipiec 2014 (8)
- czerwiec 2014 (7)
- maj 2014 (10)
- kwiecień 2014 (2)
- marzec 2014 (7)
- luty 2014 (5)
- styczeń 2014 (10)
- grudzień 2013 (5)
- listopad 2013 (15)
- październik 2013 (3)
Brak komentarzy.