Kasza gryczana z pieczoną dynią, serem feta i sosem pomidorowym
-
- Przygotowanie
- Minut
-
- Gotowanie
- Minut
-
- Porcje
- 4
- Trudność Łatwy
- Przepis
- Pomocnik
- Komentarze Rozmiar Tekstu
Składniki
- Na warstwę dyniową potrzebujesz:
- 1 i 1/2 kg dyni (nieobranej i z ziarnami)
- 1 łyżka oleju arachidowego
- 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
- sól i pieprz
- Na warstwę z kaszy gryczanej potrzebujesz:
- 200 g kaszy gryczanej (suchej)
- 200 g chudego boczku lub przerośniętej (z tłuszczykiem) szynki
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz
- Na sos potrzebujesz:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 puszka pomidorów (400 ml)
- 1 mała marchewka
- 1 mała cebula
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 ząbek czosnku
- 125 ml bulionu drobiowego (1/2 szklanki)
- 4 suszone pomidory z zalewy
- sól i pieprz
- Ponadto potrzebujesz 200 g sera feta i 100 g świeżych liści szpinaku
- Dodatkowo obręcz o średnicy 10 cm
Przygotowanie
- 1. Przygotowanie dyni. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C. Wydrąż gniazda nasienne (nie obieraj ze skóry) i i pokrój wzdłuż na kilka kawałków. Skrop olejem arachidowym, posyp pieprzem, solą i piecz bez przykrycia 60 minut. Wyjmij z piekarnika i łyżką wydrąż miąższ. Dodaj paprykę w proszku, pieprz cayenne i wszystko razem zmiksuj na gładką masę. Spróbuj czy pyszne i jeśli jest potrzeba dopraw solą i pieprzem.
- 2. Ugotuj kaszę na sypko, zgodnie z przepisem na opakowaniu, ok. 10 minut. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Boczek pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć boczek i smaż na średnim ogniu, aż tłuszcz się wytopi, ok. 3 minuty, dodaj cebulę i smaż kolejne 2-3 minuty, aż się zeszkli. Wymieszaj z kaszą.
- 3. Przygotuj sos pomidorowy. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach, seler naciowy posiekaj w plasterki, cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Rozgrzej w rondlu oliwę, włóż seler, cebulę, marchewkę i czosnek. Smaż na wolnym ogniu 3-5 minut, aż jarzyny zmiękną. Dodaj wywar, pomidory, dopraw solą i pieprzem, doprowadź do wrzenia i duś na wolnym ogniu ok. 10 minut. Dodaj suszone pomidory i zmiksuj na gładki krem pomidorowy.
- 4. Na talerzu połóż obręcz i wkładaj do niej warstwami, ugniatając łyżką, kaszą gryczaną (do połowy wysokości), mus dyniowy i na koniec sos pomidorowy. Delikatnie zdejmij obręcz. Każdą porcję obłóż dookoła liśćmi szpinaku i obsyp pokruszonym serem feta.
- Danie : Danie główne, Przystawka
- Rodzaj Przepisu : Kolacja, Obiad
Szukaj
Kategorie
- Bez kategorii (6)
- Ciasta (25)
- Dania strączkowe (1)
- Dania z makaronem (5)
- Dania z mięs (20)
- Dania z ryb (4)
- Dania z ryżem (4)
- Desery (13)
- Kasze (1)
- Koktajle (1)
- Napoje (3)
- Orientalne (7)
- Owoce morza (4)
- Pasty (4)
- Pieczywo (1)
- Pierogi (2)
- Pizza (1)
- Placki (10)
- Przetwory (1)
- Przystawki (18)
- Sałatki (11)
- Śniadanie (5)
- Tarty (1)
- Wegetariańskie (25)
- Zapiekanki (1)
- Zupy (18)
Archiwum
- listopad 2017 (1)
- kwiecień 2015 (1)
- marzec 2015 (7)
- luty 2015 (6)
- styczeń 2015 (4)
- grudzień 2014 (4)
- listopad 2014 (7)
- październik 2014 (9)
- wrzesień 2014 (10)
- sierpień 2014 (2)
- lipiec 2014 (8)
- czerwiec 2014 (7)
- maj 2014 (10)
- kwiecień 2014 (2)
- marzec 2014 (7)
- luty 2014 (5)
- styczeń 2014 (10)
- grudzień 2013 (5)
- listopad 2013 (15)
- październik 2013 (3)
Brak komentarzy.