Kasza gryczana z pieczoną dynią, serem feta i sosem pomidorowym

    • Przygotowanie
    • Minut
    • Gotowanie
    • Minut
    • Porcje
    • 4

Składniki

  • Na warstwę dyniową potrzebujesz:
  • 1 i 1/2 kg dyni (nieobranej i z ziarnami)
  • 1 łyżka oleju arachidowego
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
  • sól i pieprz
  • Na warstwę z kaszy gryczanej potrzebujesz:
  • 200 g kaszy gryczanej (suchej)
  • 200 g chudego boczku lub przerośniętej (z tłuszczykiem) szynki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz
  • Na sos potrzebujesz:
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 puszka pomidorów (400 ml)
  • 1 mała marchewka
  • 1 mała cebula
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 125 ml bulionu drobiowego (1/2 szklanki)
  • 4 suszone pomidory z zalewy
  • sól i pieprz
  • Ponadto potrzebujesz 200 g sera feta i 100 g świeżych liści szpinaku
  • Dodatkowo obręcz o średnicy 10 cm

Przygotowanie

  • 1. Przygotowanie dyni. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C. Wydrąż gniazda nasienne (nie obieraj ze skóry) i i pokrój wzdłuż na kilka kawałków. Skrop olejem arachidowym, posyp pieprzem, solą i piecz bez przykrycia 60 minut. Wyjmij z piekarnika i łyżką wydrąż miąższ. Dodaj paprykę w proszku, pieprz cayenne i wszystko razem zmiksuj na gładką masę. Spróbuj czy pyszne i jeśli jest potrzeba dopraw solą i pieprzem.
  • 2. Ugotuj kaszę na sypko, zgodnie z przepisem na opakowaniu, ok. 10 minut. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Boczek pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć boczek i smaż na średnim ogniu, aż tłuszcz się wytopi, ok. 3 minuty, dodaj cebulę i smaż kolejne 2-3 minuty, aż się zeszkli. Wymieszaj z kaszą.
  • 3. Przygotuj sos pomidorowy. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach, seler naciowy posiekaj w plasterki, cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Rozgrzej w rondlu oliwę, włóż seler, cebulę, marchewkę i czosnek. Smaż na wolnym ogniu 3-5 minut, aż jarzyny zmiękną. Dodaj wywar, pomidory, dopraw solą i pieprzem, doprowadź do wrzenia i duś na wolnym ogniu ok. 10 minut. Dodaj suszone pomidory i zmiksuj na gładki krem pomidorowy.
  • 4. Na talerzu połóż obręcz i wkładaj do niej warstwami, ugniatając łyżką, kaszą gryczaną (do połowy wysokości), mus dyniowy i na koniec sos pomidorowy. Delikatnie zdejmij obręcz. Każdą porcję obłóż dookoła liśćmi szpinaku i obsyp pokruszonym serem feta.

dynia  z kasza gryczana-38dynia  z kasza gryczana-7dynia  z kasza gryczana-3

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.