Kaczka pieczona z jabłkami i żurawiną
-
- Przygotowanie
- Minut
-
- Gotowanie
- Minut
-
- Porcje
- 6
- Trudność Zaawansowany
- Przepis
- Pomocnik
- Komentarze Rozmiar Tekstu
Składniki
- 1 kaczka ok. 2 kg
- 1 kg kwaśnych jabłek
- 200 g suszonej żurawiny
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki miodu
- sok z 1 cytryny
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 0,5 łyżeczki kardamonu
- gałązka rozmarynu
- 200 ml czerwonego wytrawnego wina
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
Przygotowanie
- 1. Świeżą kaczkę natrzyj solą, pieprzem, rozmarynem i roztartym czosnkiem. Odstaw na ok. 4 godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc.
- 2. Obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę (1 jabłko na 8 kawałków). Skrop jabłka sokiem z cytryny, dodaj żurawinę, cynamon, kardamon, miód i wymieszaj. Mamy już farsz, którym teraz nafaszerujesz kaczkę. Nie bój się docisnąć. Do kaczki ma wejść jak najwięcej farszu. Trochę powinno Ci zostać. Resztę farszu też wykorzystasz, ale o tym za chwilę.
- 3. Zszyj kaczkę wykałaczkami i ulokuj ją w żaroodpornym naczyniu. Resztą farszu obłóż kaczkę po bokach.
- 4. Przykryj naczynie pokrywką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Jeśli zależy Ci na tym, żeby kaczka była soczysta, co 30 minut podlej ją obficie powstałym sosem.
- 5. Po ok. 1,5 godziny wyjmij kaczkę z piekarnika i natnij skórę pomiędzy udami, a korpusem. W ten sposób pozbawisz kaczkę niepotrzebnego tłuszczu.
- 6. Na 1 godzinę przed końce pieczenia polej kaczkę czerwonym winem .
- 7. Na ostatnie 20 minut zdejmij pokrywkę i pozwól kaczce zapiec się od góry.
- 8. Czas pieczenia kaczki zależy od jej wielkości. I tak, kaczkę o wadze 2 kg, zgodnie z obowiązującymi regułami, należy piec 2 godziny. Dla bezpieczeństwa procesowego robię to nieco dłużej. Kaczka nie wyschnie, a mam gwarancję, ze będzie upieczona. Łącznie moja kaczka przebywa w piekarniku 2,20 godziny.
- 9. Kaczka gotowa. Po wyjęciu z piekarnika nie krój jej od razu, tylko pozwól jej kilka minut poodpoczywać. Sok nie wypłynie, a kaczka będzie soczysta.
- Danie : Danie główne
- Rodzaj Przepisu : Obiad
- Składniki : Jabłka, Kaczka, Żurawina
Szukaj
Kategorie
- Bez kategorii (6)
- Ciasta (25)
- Dania strączkowe (1)
- Dania z makaronem (5)
- Dania z mięs (20)
- Dania z ryb (4)
- Dania z ryżem (4)
- Desery (13)
- Kasze (1)
- Koktajle (1)
- Napoje (3)
- Orientalne (7)
- Owoce morza (4)
- Pasty (4)
- Pieczywo (1)
- Pierogi (2)
- Pizza (1)
- Placki (10)
- Przetwory (1)
- Przystawki (18)
- Sałatki (11)
- Śniadanie (5)
- Tarty (1)
- Wegetariańskie (25)
- Zapiekanki (1)
- Zupy (18)
Archiwum
- listopad 2017 (1)
- kwiecień 2015 (1)
- marzec 2015 (7)
- luty 2015 (6)
- styczeń 2015 (4)
- grudzień 2014 (4)
- listopad 2014 (7)
- październik 2014 (9)
- wrzesień 2014 (10)
- sierpień 2014 (2)
- lipiec 2014 (8)
- czerwiec 2014 (7)
- maj 2014 (10)
- kwiecień 2014 (2)
- marzec 2014 (7)
- luty 2014 (5)
- styczeń 2014 (10)
- grudzień 2013 (5)
- listopad 2013 (15)
- październik 2013 (3)
Brak komentarzy.