Kaczka pieczona z jabłkami i żurawiną

    • Przygotowanie
    • Minut
    • Gotowanie
    • Minut
    • Porcje
    • 6

Składniki

  • 1 kaczka ok. 2 kg
  • 1 kg kwaśnych jabłek
  • 200 g suszonej żurawiny
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki miodu
  • sok z 1 cytryny
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki kardamonu
  • gałązka rozmarynu
  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu

Przygotowanie

  • 1. Świeżą kaczkę natrzyj solą, pieprzem, rozmarynem i roztartym czosnkiem. Odstaw na ok. 4 godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc.
  • 2. Obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę (1 jabłko na 8 kawałków). Skrop jabłka sokiem z cytryny, dodaj żurawinę, cynamon, kardamon, miód i wymieszaj. Mamy już farsz, którym teraz nafaszerujesz kaczkę. Nie bój się docisnąć. Do kaczki ma wejść jak najwięcej farszu. Trochę powinno Ci zostać. Resztę farszu też wykorzystasz, ale o tym za chwilę.
  • 3. Zszyj kaczkę wykałaczkami i ulokuj ją w żaroodpornym naczyniu. Resztą farszu obłóż kaczkę po bokach.
  • 4. Przykryj naczynie pokrywką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Jeśli zależy Ci na tym, żeby kaczka była soczysta, co 30 minut podlej ją obficie powstałym sosem.
  • 5. Po ok. 1,5 godziny wyjmij kaczkę z piekarnika i natnij skórę pomiędzy udami, a korpusem. W ten sposób pozbawisz kaczkę niepotrzebnego tłuszczu.
  • 6. Na 1 godzinę przed końce pieczenia polej kaczkę czerwonym winem .
  • 7. Na ostatnie 20 minut zdejmij pokrywkę i pozwól kaczce zapiec się od góry.
  • 8. Czas pieczenia kaczki zależy od jej wielkości. I tak, kaczkę o wadze 2 kg, zgodnie z obowiązującymi regułami, należy piec 2 godziny. Dla bezpieczeństwa procesowego robię to nieco dłużej. Kaczka nie wyschnie, a mam gwarancję, ze będzie upieczona. Łącznie moja kaczka przebywa w piekarniku 2,20 godziny.
  • 9. Kaczka gotowa. Po wyjęciu z piekarnika nie krój jej od razu, tylko pozwól jej kilka minut poodpoczywać. Sok nie wypłynie, a kaczka będzie soczysta.
Brak komentarzy.

Dodaj komentarz