Jagodzianki
-
- Przygotowanie
- Minut
-
- Gotowanie
- Minut
-
- Porcje
- 16 jagodzianek
- Trudność Średni
- Przepis
- Pomocnik
- Komentarze Rozmiar Tekstu
Składniki
- 2 łyżeczki suchych drożdży instant (7 g)
- 2 łyżki ciepłej wody
- 500 g mąki pszennej
- 80 g cukru (ok. 1/3 szklanki)
- 5 jajek
- 1/2 łyżeczki soli
- 350 g miękkiego masła
- 1 jajko do posmarowania ciasta
- Nadzienie:
- 400 g jagód
- 4 łyżki cukru
- 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru (170 g)
- 4-5 łyżek wody
Przygotowanie
- 1. Drożdże wymieszaj z ciepłą wodą, przykryj i odstaw na 10 minut. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj rozpuszczone w wodzie drożdże, cukier, sól i jajka. Składniki wymieszaj drewnianą łyżką, aż się połączą, a następnie wyrób ciasto ręką przez około 10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie. Powinno mieć dość rzadką konsystencję.
- 2. Wyrabiaj ciasto dodając stopniowo masło. Jak tylko pierwsza porcja zmiesza się z ciastem dodawaj kolejną. Gdy już uzyskasz gładkie i jednolite ciasto, miskę przykryj przeźroczystą folią i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 i 1/2 godziny, aż podwoi swoją objętość. Uderz pięścią w ciasto, ponownie przykryj i wstaw do lodówki na całą noc.
- 3. Stolnicę oprósz mąką. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm. Pokrój na kwadraty o boku ok. 7-8 cm. Każdy kwadrat delikatnie rozpłaszcz palcami. Jagody wymieszaj z cukrem i mąka ziemniaczaną. Na każdy kawałek ciasta nakładaj po 2 czubate łyżki jagód.
- 4. Składaj wszystkie rogi ciasta do środka, bardzo dokładnie zlepiaj boki tworząc kształt koperty. Patrz zdjęcia w Pomocniku. Odwróć na drugą stronę i układaj łączeniem do spodu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w odległości ok. 2 cm od siebie. Na jednej blasze powinno się zmieścić 8 jagodzianek. Odstaw do wyrośnięcia na ok. 1 i 1/2 godziny.
- 5. Piekarnik nagrzej do temperatury 190 stopni C. Jagodzianki posmaruj roztrzepanym jajkiem. Pierwszą porcję jagodzianek piecz przez ok. 15 minut na złoty kolor. Drugą partię jagodzianek, z drugiej blachy, możesz piec już nieco krócej - 13 minut.
- 6. Przygotuj lukier: cukier puder przesiej do miseczki i stopniowo dodając wodę, mieszaj, aż powstanie gęsty lukier. Posmaruj nim wierzch jagodzianek.
- Danie : Ciasto
- Rodzaj Przepisu : Deser, Podwieczorek, Śniadanie
Szukaj
Kategorie
- Bez kategorii (6)
- Ciasta (25)
- Dania strączkowe (1)
- Dania z makaronem (5)
- Dania z mięs (20)
- Dania z ryb (4)
- Dania z ryżem (4)
- Desery (13)
- Kasze (1)
- Koktajle (1)
- Napoje (3)
- Orientalne (7)
- Owoce morza (4)
- Pasty (4)
- Pieczywo (1)
- Pierogi (2)
- Pizza (1)
- Placki (10)
- Przetwory (1)
- Przystawki (18)
- Sałatki (11)
- Śniadanie (5)
- Tarty (1)
- Wegetariańskie (25)
- Zapiekanki (1)
- Zupy (18)
Archiwum
- listopad 2017 (1)
- kwiecień 2015 (1)
- marzec 2015 (7)
- luty 2015 (6)
- styczeń 2015 (4)
- grudzień 2014 (4)
- listopad 2014 (7)
- październik 2014 (9)
- wrzesień 2014 (10)
- sierpień 2014 (2)
- lipiec 2014 (8)
- czerwiec 2014 (7)
- maj 2014 (10)
- kwiecień 2014 (2)
- marzec 2014 (7)
- luty 2014 (5)
- styczeń 2014 (10)
- grudzień 2013 (5)
- listopad 2013 (15)
- październik 2013 (3)
Brak komentarzy.