Jagodzianki

    • Przygotowanie
    • Minut
    • Gotowanie
    • Minut
    • Porcje
    • 16 jagodzianek

Składniki

  • 2 łyżeczki suchych drożdży instant (7 g)
  • 2 łyżki ciepłej wody
  • 500 g mąki pszennej
  • 80 g cukru (ok. 1/3 szklanki)
  • 5 jajek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 350 g miękkiego masła
  • 1 jajko do posmarowania ciasta
  • Nadzienie:
  • 400 g jagód
  • 4 łyżki cukru
  • 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru (170 g)
  • 4-5 łyżek wody

Przygotowanie

  • 1. Drożdże wymieszaj z ciepłą wodą, przykryj i odstaw na 10 minut. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj rozpuszczone w wodzie drożdże, cukier, sól i jajka. Składniki wymieszaj drewnianą łyżką, aż się połączą, a następnie wyrób ciasto ręką przez około 10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie. Powinno mieć dość rzadką konsystencję.
  • 2. Wyrabiaj ciasto dodając stopniowo masło. Jak tylko pierwsza porcja zmiesza się z ciastem dodawaj kolejną. Gdy już uzyskasz gładkie i jednolite ciasto, miskę przykryj przeźroczystą folią i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 i 1/2 godziny, aż podwoi swoją objętość. Uderz pięścią w ciasto, ponownie przykryj i wstaw do lodówki na całą noc.
  • 3. Stolnicę oprósz mąką. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm. Pokrój na kwadraty o boku ok. 7-8 cm. Każdy kwadrat delikatnie rozpłaszcz palcami. Jagody wymieszaj z cukrem i mąka ziemniaczaną. Na każdy kawałek ciasta nakładaj po 2 czubate łyżki jagód.
  • 4. Składaj wszystkie rogi ciasta do środka, bardzo dokładnie zlepiaj boki tworząc kształt koperty. Patrz zdjęcia w Pomocniku. Odwróć na drugą stronę i układaj łączeniem do spodu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w odległości ok. 2 cm od siebie. Na jednej blasze powinno się zmieścić 8 jagodzianek. Odstaw do wyrośnięcia na ok. 1 i 1/2 godziny.
  • 5. Piekarnik nagrzej do temperatury 190 stopni C. Jagodzianki posmaruj roztrzepanym jajkiem. Pierwszą porcję jagodzianek piecz przez ok. 15 minut na złoty kolor. Drugą partię jagodzianek, z drugiej blachy, możesz piec już nieco krócej - 13 minut.
  • 6. Przygotuj lukier: cukier puder przesiej do miseczki i stopniowo dodając wodę, mieszaj, aż powstanie gęsty lukier. Posmaruj nim wierzch jagodzianek.

AGN_jagodzianki-90AGN_jagodzianki-91AGN_jagodzianki-94AGN_jagodzianki-95AGN_jagodzianki-97

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.