Jabłecznik z migdałami

    • Przygotowanie
    • Minut
    • Gotowanie
    • Minut

Składniki

  • Do ciasta potrzebujesz:
  • 200 g cukru (ok. 4/5 szklanki)
  • 4 jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki ekstraktu wanilii
  • Pozostałe składniki:
  • 1 kg kwaskowatych jabłek (szara reneta lub inne)
  • sok z 1 niedużej cytryny
  • 150 g płatków migdałowych
  • 150 g masła
  • 150 g cukru (ok. 2/3 szklanki)
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
  • 1 łyżeczka soli gruboziarnistej
  • Dodatkowo forma do pieczenia o średnicy 23-25 cm

Przygotowanie

  • 1. Tortownicę o średnicy 23-25 cm wysmaruj lekko masłem, wyłóż papierem do pieczenia, łącznie z bokami tworząc tzw. kołnierz. Papier powinien wystawać ok. 3 cm ponad tortownicę.
  • 2. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w 1,5 cm kostkę. Skrop sokiem z cytryny.
  • 3. Przygotuj ciasto: cukier, jajka i wanilię zmiksuj na gładką, puszystą masę. Mąkę przesiej i łyżką delikatnie połącz z pianą jajeczną. Ciasto wlej do przygotowanej formy.
  • 4. Masło rozpuść w rondelku, dodaj cukier, sól oraz wanilię. Gdy masło się rozpuści dodaj migdały i wymieszaj. Odstaw.
  • 5. Jabłka wyłóż delikatnie na ciasto, a na nich równomiernie rozłóż wymieszane z masłem migdały.
  • 6. Ciasto piecz ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C.
  • 7. Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.

jabłecznik, czekoladowo sernikowe-13jabłecznik, czekoladowo sernikowe-18

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.