Hummus z suszonymi pomidorami

    • Przygotowanie
    • Minut

Składniki

  • 1 puszka ciecierzycy
  • sok z połowy cytryny
  • 3 łyżki pasty tahini (patrz POMOCNIK)
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 suszone pomidory
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • ok. 1/5 szklanki zimnej wody (opcjonalnie)

Przygotowanie

  • 1. Ciecierzycę odsącz. Czosnek i suszone pomidory posiekaj.
  • 2. Do blendera włóż ciecierzycę, suszone pomidory, pastę tahini, czosnek, sól, oliwę, sok wyciśnięty z cytryny i miksuj na gładką masę. Powinna być idealnie jednolita, kremowa i bez grudek.
  • 3. Jeśli pasta będzie zbyt gęsta dodaj odrobinę wody i nadal miksuj, do uzyskania ulubionej przez Ciebie konsystencji.
  • 4. Gotowy humus przełóż do miseczki i skrop oliwą. Podawaj z ulubionym pieczywem, krakersami lub kawałkami warzyw.
  • 5. Humus możesz przechowywać w lodówce do 3 dni.

1. Tahini, to pasta na bazie nasion sezamu. W krajach Bliskiego Wschodu tahini robiona jest z lekko podprażanych (proces ten intensyfikuje aromaty). We wschodniej Azji tahini produkowana jest z niełuskanych nasion sezamu, przez co ma bardziej gorzki smak. Źródło Wikipedia.

Możesz kupić gotową (dostępna we wszystkich lepszych delikatesach), lub przygotować samodzielnie.

Do przygotowania pasty tahini potrzebujesz:

– 1 szklanka ziarenek sezamu

– 2-3 łyżki oleju  roślinnego
Przygotowanie:
Rozgrzej patelnię. Wrzuć na nią sezam i praż na małym ogniu ciągle mieszając, tak by ziarna lekko się zarumieniły. 
Przełóż sezam do blendera. 
Powoli miksując dolewaj olej. 
Miksuj około 5 minut na jednolitą i gładka masę. Od czasu do czasu zatrzymuj blender i zbierz pastę z boków. 
Tak przygotowaną pastę możesz przechowywać w lodówce,  nawet do 3 miesięcy.

Bez nazwy-3

 

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz