Hummus z suszonymi pomidorami
-
- Przygotowanie
- Minut
- Trudność Łatwy
- Przepis
- Pomocnik
- Komentarze Rozmiar Tekstu
Składniki
- 1 puszka ciecierzycy
- sok z połowy cytryny
- 3 łyżki pasty tahini (patrz POMOCNIK)
- 1 ząbek czosnku
- 4 suszone pomidory
- 2 łyżki oliwy
- sól
- ok. 1/5 szklanki zimnej wody (opcjonalnie)
Przygotowanie
- 1. Ciecierzycę odsącz. Czosnek i suszone pomidory posiekaj.
- 2. Do blendera włóż ciecierzycę, suszone pomidory, pastę tahini, czosnek, sól, oliwę, sok wyciśnięty z cytryny i miksuj na gładką masę. Powinna być idealnie jednolita, kremowa i bez grudek.
- 3. Jeśli pasta będzie zbyt gęsta dodaj odrobinę wody i nadal miksuj, do uzyskania ulubionej przez Ciebie konsystencji.
- 4. Gotowy humus przełóż do miseczki i skrop oliwą. Podawaj z ulubionym pieczywem, krakersami lub kawałkami warzyw.
- 5. Humus możesz przechowywać w lodówce do 3 dni.
- Danie : Kanapka, Przekąska, Przystawka
- Rodzaj Przepisu : Kolacja, Śniadanie
- Składniki : Ciecierzyca, Czosnek, Suszone pomidory
1. Tahini, to pasta na bazie nasion sezamu. W krajach Bliskiego Wschodu tahini robiona jest z lekko podprażanych (proces ten intensyfikuje aromaty). We wschodniej Azji tahini produkowana jest z niełuskanych nasion sezamu, przez co ma bardziej gorzki smak. Źródło Wikipedia.
Możesz kupić gotową (dostępna we wszystkich lepszych delikatesach), lub przygotować samodzielnie.
Do przygotowania pasty tahini potrzebujesz:
– 1 szklanka ziarenek sezamu
– 2-3 łyżki oleju roślinnego
Przygotowanie:
Rozgrzej patelnię. Wrzuć na nią sezam i praż na małym ogniu ciągle mieszając, tak by ziarna lekko się zarumieniły.
Przełóż sezam do blendera.
Powoli miksując dolewaj olej.
Miksuj około 5 minut na jednolitą i gładka masę. Od czasu do czasu zatrzymuj blender i zbierz pastę z boków.
Tak przygotowaną pastę możesz przechowywać w lodówce, nawet do 3 miesięcy.
Szukaj
Kategorie
- Bez kategorii (6)
- Ciasta (25)
- Dania strączkowe (1)
- Dania z makaronem (5)
- Dania z mięs (20)
- Dania z ryb (4)
- Dania z ryżem (4)
- Desery (13)
- Kasze (1)
- Koktajle (1)
- Napoje (3)
- Orientalne (7)
- Owoce morza (4)
- Pasty (4)
- Pieczywo (1)
- Pierogi (2)
- Pizza (1)
- Placki (10)
- Przetwory (1)
- Przystawki (18)
- Sałatki (11)
- Śniadanie (5)
- Tarty (1)
- Wegetariańskie (25)
- Zapiekanki (1)
- Zupy (18)
Archiwum
- listopad 2017 (1)
- kwiecień 2015 (1)
- marzec 2015 (7)
- luty 2015 (6)
- styczeń 2015 (4)
- grudzień 2014 (4)
- listopad 2014 (7)
- październik 2014 (9)
- wrzesień 2014 (10)
- sierpień 2014 (2)
- lipiec 2014 (8)
- czerwiec 2014 (7)
- maj 2014 (10)
- kwiecień 2014 (2)
- marzec 2014 (7)
- luty 2014 (5)
- styczeń 2014 (10)
- grudzień 2013 (5)
- listopad 2013 (15)
- październik 2013 (3)
Brak komentarzy.