Gulasz z dynią

    • Przygotowanie
    • Minut
    • Gotowanie
    • Minut
    • Porcje
    • 4

Składniki

  • 4 łyżki oliwy
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka świeżego rozmarynu
  • 2 marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • puszka cieciorki w zalewie (400 g)
  • 800 g dyni (obranej ze skóry i wypestkowanej)
  • 2 gałązki selera naciowego (opcjonalnie)
  • 100 ml białego wytrawnego wina (0,4 szklanki)
  • 400 ml pomidorków krojonych z puszki
  • 200 g kiełbasy chorizo
  • 2 łyżki miodu
  • szczypta chili w proszku
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 200 ml wody

Przygotowanie

  • 1. W garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę, obraną i pokrojoną w dużą kostkę oraz rozmaryn.
  • 2. Po chwili smażenia dodaj startą na dużych oczkach marchewkę (wcześniej obraną, w rzeczy samej:)).
  • 3. Po 3 minutach dodaj obrany i pokrojony w plasterki czosnek i dynię pokrojoną w 1-2 centymetrową kostkę (osobiście wolę drobniejszą) oraz selera pokrojonego w 0,5 centymetrowe kawałki.
  • 4. Odsącz cieciorkę i włóż do garnka.
  • 5. Teraz czas na wino. Wlej je do garnka. Zaraz po winie włóż pomidory razem z zalewą i cieniutkie plasterki chorizo. Dopraw miodem i solą.
  • 6. Kiełbasa nadała już pikantny smak potrawie. Wlej wodę i duś ok. 30-40 minut pod przykryciem. Jeśli uznasz, że za mało pikantne dodaj szczyptę chili. Uważaj, żeby nie przesadzić.
  • 7. Spróbuj czy pyszne i jeśli jest taka potrzeba dodaj soli. Najlepiej smakuje z grubymi pajdami chleba.

1. Chorizo, to tradycyjna hiszpańska kiełbasa z wieprzowiny. Wyróżnia się mocnym i charakterystycznym aromatem. Główną przyprawą tej kiełbasy jest słodka suszona papryka .

2. Jeśli nie dysponujesz kiełbasą chorizo możesz ją zastąpić inna paprykową kiełbasą.

3. Świeży rozmaryn możesz zastąpić suszonym.

 

 

 

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.