Gulasz z dynią

    • Przygotowanie
    • Minut
    • Gotowanie
    • Minut
    • Porcje
    • 4

Składniki

  • 4 łyżki oliwy
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka świeżego rozmarynu
  • 2 marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • puszka cieciorki w zalewie (400 g)
  • 800 g dyni (obranej ze skóry i wypestkowanej)
  • 2 gałązki selera naciowego (opcjonalnie)
  • 100 ml białego wytrawnego wina (0,4 szklanki)
  • 400 ml pomidorków krojonych z puszki
  • 200 g kiełbasy chorizo
  • 2 łyżki miodu
  • szczypta chili w proszku
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 200 ml wody

Przygotowanie

  • 1. W garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę, obraną i pokrojoną w dużą kostkę oraz rozmaryn.
  • 2. Po chwili smażenia dodaj startą na dużych oczkach marchewkę (wcześniej obraną, w rzeczy samej:)).
  • 3. Po 3 minutach dodaj obrany i pokrojony w plasterki czosnek i dynię pokrojoną w 1-2 centymetrową kostkę (osobiście wolę drobniejszą) oraz selera pokrojonego w 0,5 centymetrowe kawałki.
  • 4. Odsącz cieciorkę i włóż do garnka.
  • 5. Teraz czas na wino. Wlej je do garnka. Zaraz po winie włóż pomidory razem z zalewą i cieniutkie plasterki chorizo. Dopraw miodem i solą.
  • 6. Kiełbasa nadała już pikantny smak potrawie. Wlej wodę i duś ok. 30-40 minut pod przykryciem. Jeśli uznasz, że za mało pikantne dodaj szczyptę chili. Uważaj, żeby nie przesadzić.
  • 7. Spróbuj czy pyszne i jeśli jest taka potrzeba dodaj soli. Najlepiej smakuje z grubymi pajdami chleba.

1. Chorizo, to tradycyjna hiszpańska kiełbasa z wieprzowiny. Wyróżnia się mocnym i charakterystycznym aromatem. Główną przyprawą tej kiełbasy jest słodka suszona papryka .

2. Jeśli nie dysponujesz kiełbasą chorizo możesz ją zastąpić inna paprykową kiełbasą.

3. Świeży rozmaryn możesz zastąpić suszonym.

 

 

 

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz