Gulasz z dynią
-
- Przygotowanie
- Minut
-
- Gotowanie
- Minut
-
- Porcje
- 4
- Trudność Średni
- Przepis
- Pomocnik
- Komentarze Rozmiar Tekstu
Składniki
- 4 łyżki oliwy
- 2 cebule
- 1 łyżeczka świeżego rozmarynu
- 2 marchewki
- 3 ząbki czosnku
- puszka cieciorki w zalewie (400 g)
- 800 g dyni (obranej ze skóry i wypestkowanej)
- 2 gałązki selera naciowego (opcjonalnie)
- 100 ml białego wytrawnego wina (0,4 szklanki)
- 400 ml pomidorków krojonych z puszki
- 200 g kiełbasy chorizo
- 2 łyżki miodu
- szczypta chili w proszku
- 1 płaska łyżeczka soli
- 200 ml wody
Przygotowanie
- 1. W garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę, obraną i pokrojoną w dużą kostkę oraz rozmaryn.
- 2. Po chwili smażenia dodaj startą na dużych oczkach marchewkę (wcześniej obraną, w rzeczy samej:)).
- 3. Po 3 minutach dodaj obrany i pokrojony w plasterki czosnek i dynię pokrojoną w 1-2 centymetrową kostkę (osobiście wolę drobniejszą) oraz selera pokrojonego w 0,5 centymetrowe kawałki.
- 4. Odsącz cieciorkę i włóż do garnka.
- 5. Teraz czas na wino. Wlej je do garnka. Zaraz po winie włóż pomidory razem z zalewą i cieniutkie plasterki chorizo. Dopraw miodem i solą.
- 6. Kiełbasa nadała już pikantny smak potrawie. Wlej wodę i duś ok. 30-40 minut pod przykryciem. Jeśli uznasz, że za mało pikantne dodaj szczyptę chili. Uważaj, żeby nie przesadzić.
- 7. Spróbuj czy pyszne i jeśli jest taka potrzeba dodaj soli. Najlepiej smakuje z grubymi pajdami chleba.
- Danie : Danie główne
- Rodzaj Przepisu : Kolacja, Obiad
- Składniki : Dynia, Kiełbasa
1. Chorizo, to tradycyjna hiszpańska kiełbasa z wieprzowiny. Wyróżnia się mocnym i charakterystycznym aromatem. Główną przyprawą tej kiełbasy jest słodka suszona papryka .
2. Jeśli nie dysponujesz kiełbasą chorizo możesz ją zastąpić inna paprykową kiełbasą.
3. Świeży rozmaryn możesz zastąpić suszonym.
Szukaj
Kategorie
- Bez kategorii (6)
- Ciasta (25)
- Dania strączkowe (1)
- Dania z makaronem (5)
- Dania z mięs (20)
- Dania z ryb (4)
- Dania z ryżem (4)
- Desery (13)
- Kasze (1)
- Koktajle (1)
- Napoje (3)
- Orientalne (7)
- Owoce morza (4)
- Pasty (4)
- Pieczywo (1)
- Pierogi (2)
- Pizza (1)
- Placki (10)
- Przetwory (1)
- Przystawki (18)
- Sałatki (11)
- Śniadanie (5)
- Tarty (1)
- Wegetariańskie (25)
- Zapiekanki (1)
- Zupy (18)
Archiwum
- listopad 2017 (1)
- kwiecień 2015 (1)
- marzec 2015 (7)
- luty 2015 (6)
- styczeń 2015 (4)
- grudzień 2014 (4)
- listopad 2014 (7)
- październik 2014 (9)
- wrzesień 2014 (10)
- sierpień 2014 (2)
- lipiec 2014 (8)
- czerwiec 2014 (7)
- maj 2014 (10)
- kwiecień 2014 (2)
- marzec 2014 (7)
- luty 2014 (5)
- styczeń 2014 (10)
- grudzień 2013 (5)
- listopad 2013 (15)
- październik 2013 (3)
Brak komentarzy.