Gulasz węgierski
-
- Przygotowanie
- Minut
-
- Gotowanie
- Minut
-
- Porcje
- 6
- Trudność Łatwy
- Przepis
- Pomocnik
- Komentarze Rozmiar Tekstu
Składniki
- 1 kg rozbratla
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 2 duże cebule
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- 1 l bulionu wołowego
- 1 puszka (400 g) pomidorów
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- sól i pieprz
- 2 duże czerwone papryki
- 4 ziemniaki
- 150 ml kwaśnej śmietany 18% (opcjonalnie)
Przygotowanie
- 1. Mięso opłucz zimną wodą, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w kostkę (5 cm).
- 2. W dużym garnku o grubym dnie (najlepiej żeliwnym) rozgrzej olej. Wkładaj wołowinę porcjami i smaż na dużym ogniu, aż się zrumieni.
- 3. Wyłóż wołowinę i odstaw na bok. Do garnka po smażonej wołowinie (nie myj) włóż pokrojoną w talarki cebulę i rozgnieciony czosnek. Smaż ok. 3 minuty na umiarkowanym ogniu.
- 4. Dodaj mąkę, paprykę w proszku i mieszając smaż 1 minutę. Wlej bulion wołowy i zagotuj.
- 5. Do garnka z bulionem włóż wołowinę, dodaj pomidory, przecier pomidorowy. Przypraw solą i pieprzem i zagotuj.
- 6. Nagrzej piekarnik do temperatury 170 stopni C.
- 7. Przykryj garnek pokrywką, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 1 godzinę.
- 8. Dodaj pokrojoną na kawałki paprykę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Piecz kolejne 1,5 godziny, aż ziemniaki i mięso będą miękkie.
- 9. Spróbuj czy pyszne i ewentualnie przypraw. Mieszając połącz (opcjonalnie) z kwaśną śmietaną. Podawaj z ulubionym pieczywem.
Rozbratel, to mięso z części grzbietowej tuszy wołowej. Doskonale nadaję się na steki, rumsztyki oraz filety. Ponadto znakomicie komponuje się w daniach pieczonych, duszonych oraz grillowanych. Charakteryzuje się kruchym i soczystym mięsem, które obrośnięte jest delikatnie tłuszczem oraz błonami. Ma barwę od czerwonej do ciemnoczerwonej, często widoczne są białe powięzi lub błony.
Szukaj
Kategorie
- Bez kategorii (6)
- Ciasta (25)
- Dania strączkowe (1)
- Dania z makaronem (5)
- Dania z mięs (20)
- Dania z ryb (4)
- Dania z ryżem (4)
- Desery (13)
- Kasze (1)
- Koktajle (1)
- Napoje (3)
- Orientalne (7)
- Owoce morza (4)
- Pasty (4)
- Pieczywo (1)
- Pierogi (2)
- Pizza (1)
- Placki (10)
- Przetwory (1)
- Przystawki (18)
- Sałatki (11)
- Śniadanie (5)
- Tarty (1)
- Wegetariańskie (25)
- Zapiekanki (1)
- Zupy (18)
Archiwum
- listopad 2017 (1)
- kwiecień 2015 (1)
- marzec 2015 (7)
- luty 2015 (6)
- styczeń 2015 (4)
- grudzień 2014 (4)
- listopad 2014 (7)
- październik 2014 (9)
- wrzesień 2014 (10)
- sierpień 2014 (2)
- lipiec 2014 (8)
- czerwiec 2014 (7)
- maj 2014 (10)
- kwiecień 2014 (2)
- marzec 2014 (7)
- luty 2014 (5)
- styczeń 2014 (10)
- grudzień 2013 (5)
- listopad 2013 (15)
- październik 2013 (3)
Brak komentarzy.