Grzane wino
-
- Przygotowanie
- Minut
-
- Gotowanie
- Minut
-
- Porcje
- 4
- Trudność Łatwy
- Przepis
- Pomocnik
- Komentarze Rozmiar Tekstu
Składniki
- 1 butelka czerwonego wina (półsłodkie, półwytrawne lub wytrawne)
- 2 gwiazdki anyżu
- 1 laska cynamonu
- 2 liście laurowe
- 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- 1 laska wanilii
- 2 goździki
- 4 łyżki cukru
- opcjonalnie 4 plasterki pomarańczy do dekoracji
Przygotowanie
- 1. Wino przelej do rondelka, dodaj anyż, cynamon, liście laurowe, gałkę muszkatołową, wanilię, goździki i podgrzej, ale nie doprowadzaj do wrzenia.
- 2. Podgrzewaj ok. 10 minut, aż przyprawy oddadzą aromat.
- 3. Do gorącego wina dodaj cukier i wymieszaj. Ilość cukru zależna od upodobań. Do czerwonego wytrawnego użyłam 4 łyżki cukru.
- 4. Zdejmij z ognia, przecedź przez sitko i rozlej do kubków. Udekoruj plasterkami pomarańczy
1. Do grzańca najbardziej nadaje się czerwone wino wytrawne lub półwytrawne. Polecam te tańsze.
2. Ilość cukru uzależniona jest od rodzaju wina i preferencji degustatorów. Użyłam wytrawnego i dodałam 4 łyżki cukru. Wyszło słodko.
3. Podgrzewaj kilka minut, żeby uwolnić aromaty przypraw. Będzie wtedy pyszniejsze. Podgrzewaj mocno ale nie gotuj.
2 Odpowiedzi do Grzane wino
Dodaj komentarz Kliknij tu by anulować odpowiedź.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Szukaj
Kategorie
- Bez kategorii (6)
- Ciasta (25)
- Dania strączkowe (1)
- Dania z makaronem (5)
- Dania z mięs (20)
- Dania z ryb (4)
- Dania z ryżem (4)
- Desery (13)
- Kasze (1)
- Koktajle (1)
- Napoje (3)
- Orientalne (7)
- Owoce morza (4)
- Pasty (4)
- Pieczywo (1)
- Pierogi (2)
- Pizza (1)
- Placki (10)
- Przetwory (1)
- Przystawki (18)
- Sałatki (11)
- Śniadanie (5)
- Tarty (1)
- Wegetariańskie (25)
- Zapiekanki (1)
- Zupy (18)
Archiwum
- listopad 2017 (1)
- kwiecień 2015 (1)
- marzec 2015 (7)
- luty 2015 (6)
- styczeń 2015 (4)
- grudzień 2014 (4)
- listopad 2014 (7)
- październik 2014 (9)
- wrzesień 2014 (10)
- sierpień 2014 (2)
- lipiec 2014 (8)
- czerwiec 2014 (7)
- maj 2014 (10)
- kwiecień 2014 (2)
- marzec 2014 (7)
- luty 2014 (5)
- styczeń 2014 (10)
- grudzień 2013 (5)
- listopad 2013 (15)
- październik 2013 (3)
świetny przepis, przyda się w te długie i mroźne wieczory:)
Zdecydowanie :-), a przy tym jaki łatwy w przygotowaniu.