Grzane wino

    • Przygotowanie
    • Minut
    • Gotowanie
    • Minut
    • Porcje
    • 4

Składniki

  • 1 butelka czerwonego wina (półsłodkie, półwytrawne lub wytrawne)
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 1 laska cynamonu
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 1 laska wanilii
  • 2 goździki
  • 4 łyżki cukru
  • opcjonalnie 4 plasterki pomarańczy do dekoracji

Przygotowanie

  • 1. Wino przelej do rondelka, dodaj anyż, cynamon, liście laurowe, gałkę muszkatołową, wanilię, goździki i podgrzej, ale nie doprowadzaj do wrzenia.
  • 2. Podgrzewaj ok. 10 minut, aż przyprawy oddadzą aromat.
  • 3. Do gorącego wina dodaj cukier i wymieszaj. Ilość cukru zależna od upodobań. Do czerwonego wytrawnego użyłam 4 łyżki cukru.
  • 4. Zdejmij z ognia, przecedź przez sitko i rozlej do kubków. Udekoruj plasterkami pomarańczy

1. Do grzańca najbardziej nadaje się czerwone wino wytrawne lub półwytrawne. Polecam te tańsze.

2. Ilość cukru uzależniona jest od rodzaju wina i preferencji degustatorów. Użyłam wytrawnego i dodałam 4 łyżki cukru. Wyszło słodko.

3. Podgrzewaj kilka minut, żeby uwolnić aromaty przypraw. Będzie wtedy pyszniejsze. Podgrzewaj mocno ale nie gotuj.

2 Odpowiedzi do Grzane wino

  1. Joasia 18 lutego 2015 at 16:01 #

    świetny przepis, przyda się w te długie i mroźne wieczory:)

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.