Faworki

    • Przygotowanie
    • Minut
    • Gotowanie
    • Minut
    • Porcje
    • 8

Składniki

  • 400 g pszennej mąki
  • 5 żółtek
  • 1 łyżka spirytusu lub 2 łyżki wódki
  • 200 g śmietany 18%
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia (olej rzepakowy lub Planta)

Przygotowanie

  • 1. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj żółtka, śmietanę, spirytus i szczyptę soli. Zagnieć jednolite ciasto. Powinno być dość twarde, ale elastyczne (Pomocnik pkt 1). Odstaw je na odpoczynek w temperaturze pokojowej na ok. 30 minut (Pomocnik pkt 2).
  • 2. Ciasto podziel na 3 części. Jedną umieść na stolnicy, a te których nie wałkujesz przykryj ściereczką, żeby nie wysychało. Wałkuj bardzo cienkie, niemal przeźroczyste placki, podsypując niewielką ilością mąki (Pomocnik pkt 3).
  • 3. Formuj faworki: ciasto potnij na paski o szerokości ok. 4 cm i długości ok. 8 cm. Każdy kawałek natnij wzdłuż w środku ostrym nożem i koniec faworka przewlekaj przez środek nacięcia (Pomocnik pkt 4).
  • 4. Smaż w gorącym, głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor (Pomocnik pkt 5). Osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku (Pomocnik pkt 6). Posyp cukrem pudrem.
  • Rodzaj Przepisu :

1. Ciasto powinno zostać dokładnie wyrobione na jednolitą i elastyczną masę. Zajmie Ci to ok. 10-15 minut.

2. Ważne jest, żeby pozwolić ciastu poodpoczywać w temperaturze pokojowej.

3. Ciasto wałkujesz możliwie jak najcieniej.

4. Formowanie faworków.

Formowanie faworków

4.  Proces smażenia faworków jest bardzo krótki. W kilka sekund po wrzuceniu przełóż je na drugą stroną. Łatwo mogą się przypalić, dlatego dopilnuj by za długo się nie smażyły.

5. Po usmażeniu faworki należy ułożyć na kilka minut na papierowych ręcznikach, w celu odsączenia tłuszczu.

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.