Fasola z warzywami duszona w piwie

    • Przygotowanie
    • Minut
    • Gotowanie
    • Minut
    • Porcje
    • 4

Składniki

  • 2 szklanki suchej fasoli Jaś (400 g)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 1/2 bulwy dużego selera
  • 1 czerwona papryka
  • 1 szklanka jasnego piwa (250 ml)
  • 1 papryczka chili
  • 1 puszka pomidorów (400 g)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1/3 szklanki rodzynek
  • 1/2 szklanki orzechów nerkowca

Przygotowanie

  • 1. Fasolę opłucz, zalej zimną wodą. Powinno być jej dwa razy więcej niż fasoli. Odstaw na całą noc. Następnego dnia odcedź, ale wody z fasoli nie wylewaj, gdyż będzie jeszcze potrzebna.
  • 2. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, włóż drobno pokrojoną cebulę i czosnek i smaż na niedużym ogniu, aż się zacznie rumienić (ok. 2 minuty). Jeśli ogień będzie za wysoki, to czosnek szybko się spali i będzie gorzki.
  • 3. Selera obierz ze skóry i pokrój w drobną kostkę, ok. 0,5 cm. Paprykę opłucz, wydrąż gniazdo nasienne i także pokrój w drobną kostkę. Z papryczki chili wydrąż nasiona (chyba, że lubisz bardzo pikantnie, to pozostaw) i drobno posiekaj.
  • 4. Na patelnię z cebulą włóż pokrojonego selera, paprykę, papryczkę chili, wsyp kminek i smaż 3 - 5 minut.
  • 5. Dodaj odsączoną fasolę oraz 1/2 szklanki wody, w której się moczyła, rodzynki, pomidory, koncentrat pomidorowy. Zagotuj i wlej piwo. Spróbuj i się nie przeraź, bo na tym etapie wyda Ci się gorzkawe. Dopraw solą i pieprzem i duś na wolnym ogniu 40-50 minut, do czasu aż zgęstnieje i nabierze wyrazistego smaku.
  • 6. Ok. 5 minut przed końcem gotowania dodaj posiekane w grube kawałki orzechy nerkowca. Jeśli uznasz, że za gęste, dolej jeszcze trochę wody, w której moczyła się fasola i zagotuj.
  • 7. Podawaj z ulubionym pieczywem.

Bez nazwy-2 Bez nazwy-3-2

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz