Ciasto marchewkowe

    • Przygotowanie
    • Minut
    • Gotowanie
    • Minut

Składniki

  • 400 g marchewki startej na tarce o drobnych oczkach (3 średniej wielkości marchewki)
  • 4 jajka
  • 300 ml oleju roślinnego (1 i 1/5 szklanki)
  • 300 g cukru (1 i 1/3 szklanki)
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 6 plastrów drobno pokrojonego ananasa (z puszki lub świeżego)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka soli
  • 400 g mąki pszennej (2 i 1/3 szklanki)
  • Polewa: 200 g białej czekolady i 2 łyżki słodkiej śmietanki 18%
  • Dodatkowo forma do pieczenia o wymiarach 40/24 cm

Przygotowanie

  • 1. Jajka ubij mikserem (na najwyższych obrotach) do podwojenia objętości, na białą, puszystą masę. Dodaj cukier i miksuj, aż cukier się rozpuści.
  • 2. Cały czas miksując małym strumieniem wlej olej.
  • 3. Dodaj marchewkę, ananasa, orzechy, wiórki kokosowe i delikatnie wymieszaj drewnianą szpatułką.
  • 4. Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, cynamonem i solą.
  • 5. Cały czas delikatnie mieszając, połącz suche składniki z mokrymi. Długo nie mieszaj, tylko do połączenia się składników.
  • 6. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia, tak, żeby wystawała ponad blachę tworząc kołnierz.
  • 7. Masę przełóż do foremki i piecz 1 godzinę w temperaturze 150 stopni C.
  • 8. W czasie, kiedy ciasto się piecze przygotuj polewę w kąpieli wodnej. Patrz POMOCNIK
  • 9. Wystudzone ciasto posmaruj polewą.

Rozpuszczanie czekolady w kąpieli wodnej: Do niedużego garnuszka (ok. 1,5 litra) wlej szklankę wody. Na garnuszku połóż metalową miskę. Gdy woda zacznie wrzeć, a miska się nagrzeje, zmniejsz ogień. Włóż do miski połamane kostki czekolady i mieszaj, aż do rozpuszczenia, ok. 2 minuty. Połącz ze śmietanką.

kwasnica i marchewkowe-84kwasnica i marchewkowe-44kwasnica i marchewkowe-42

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.