Ciasto dyniowe z wiórkami kokosowymi i płatkami migdałowymi

    • Przygotowanie
    • Minut
    • Gotowanie
    • Minut

Składniki

  • 250 g dyni startej na małych oczkach (ok. 1 i 1/2 szklanki)
  • 200 g mąki (ok. 1 i 1/4 szklanki)
  • 2 jajka
  • 180 g cukru (ok. 3/4 szklanki)
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 150 ml oleju roślinnego
  • 60 g wiórków kokosowych
  • 60 g płatków migdałowych drobno posiekanych
  • 1 brzoskwinia
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Polewa:
  • 1 opakowanie serka Philadelphia
  • 50 g masła
  • 1 żółtko
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • Dodatkowo forma do pieczenia o średnicy 26 cm oraz posypka czekoladowa do dekoracji

Przygotowanie

  • 1. Przygotuj krem: Utrzyj serek z masłem na puszystą masę, dodaj żółtko, cukier i dalej ucieraj, aż krem stanie się gęsty i puszysty. Odstaw do lodówki.
  • 2. Jajka ubij na puszystą pianę. Cały czas miksując powoli wsypuj cukier, ekstrakt waniliowy, a następnie dolej powoli olej. Dodaj wiórki, płatki, dynię i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko razem zmiksuj na gładką masę. Na koniec dodaj drobno pokrojoną brzoskwinię i delikatnie wymieszaj.
  • 3. Formę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C i piecz 1 godzinę.
  • 4. Ciasto wyjmij, ostudź, posmaruj polewą i udekoruj posypką czekoladową.

2-1 AGN_urodziny Zuzi (YYYY)»}{Filename»}-10 AGN_urodziny Zuzi (YYYY)»}{Filename»}-32AGN_urodziny Zuzi (YYYY)»}{Filename»}-10AGN_urodziny Zuzi (YYYY)»}{Filename»}-2

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz