Chutney z czerwonej cebuli i żurawiny

    • Przygotowanie
    • Minut
    • Gotowanie
    • Minut
    • Porcje
    • 0,6 litra

Składniki

  • 1 kg czerwonej cebuli
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 5-6 łyżek octu balsamicznego
  • 1 ząbek czosnku
  • 160 ml czerwonego wina (wytrawnego)
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 1 płaska łyżeczka suszonego tymianku
  • sól i pieprz
  • Dodatkowo: bagietka, 1 łyżka oliwy , 60 g sera koziego (typu pleśniak)

Przygotowanie

  • 1. Cebulę pokrój w cienkie piórka. Na patelni rozgrzej oliwę i duś cebulę na małym ogniu, aż zmięknie, ok. 15-20 min.
  • 2. Dodaj cukier, 100 ml wina, 5 łyżek octu i drobno posiekany czosnek. Duś na średnim ogniu bez przykrycia, aż wino wyparują. Następnie dodaj resztę wina, żurawinę i tymianek i duś na małym ogniu 1,5 godziny.
  • 3. Na koniec dopraw cebulę solą i pieprzem. Wymieszaj i spróbuj czy pyszne. W razie potrzeby dodaj pozostałą łyżkę octu.
  • 4. Gorącą konfiturę przełóż do słoiczków (użyłam 3 o pojemności 200 ml), zakręć i postaw na przykrywkach spodem do góry w celu zawekowania.
  • 5. Bagietkę pokrój na kanapeczki o grubości po ok. 0,5 cm. Układaj kanapeczki na suchej patelni (najlepiej grillowej) i przypiekaj do uzyskania złotego koloru. Każdą kanapkę posmaruj oliwą, nakładaj chutney z cebuli, a na wierzch plasterek sera koziego. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i opiekaj, aż ser się rozpuści, ok. 5 minut. Od razu podawaj.

ost1Chutney z cebuli można podawać:

– na grzance z serem kozim, jak w przepisie lub jako dodatek do mięs, a w szczególności pasztetów,

– na zimno lub ciepło.

Po zawekowaniu chutney można przechowywać kilka tygodni.

zmniejszone-2jpgost3ost2

 

 

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz