Burrito

    • Przygotowanie
    • Minut
    • Gotowanie
    • Minut
    • Porcje
    • 4

Składniki

  • 4 tortille
  • Farsz mięsny:
  • 700 g łopatki wieprzowej lub karkówki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz
  • Farsz ryżowy:
  • 1 szklanka ryżu basmati lub innego ulubionego (180 g)
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 pomidory
  • sól, pieprz
  • 1/2 l bulionu warzywnego
  • Ponadto:
  • 1/4 sałaty lodowej posiekanej
  • 1/3 czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę
  • 1 pomidor, obrany ze skórki i pokrojony w kostkę
  • 150 g sera grana padano lub cheddar
  • mała puszka kukurydzy konserwowej (200 g)
  • mała puszka czerwonej fasoli konserwowej (200 g)
  • 1 limonka lub cytryna (użyłam cytryny)
  • 200 g gęstego jogurtu
  • świeża kolendra

Przygotowanie

  • 1. Mięso pokrój na ok. 3 cm kawałki, posyp kminem rzymskim, oregano, majerankiem, solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej oliwę, przełóż mięso i smaż na złoty kolor ok. 10 minut. Dodaj liście laurowe, obrany i posiekany czosnek oraz obraną i przekrojoną na wiórki cebulę. Całość zalej ok. 2/3 szklanki wody (150 ml) i duś na małym ogniu pod przykryciem ok. 1,5 godziny. Mięso powinno być miękkie i się rozpadać.
  • 2. W tym czasie przygotuj ryż: Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Chili oczyść z nasion i także drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę, czosnek i chili i smaż ok. 2 minuty. Dodaj surowy ryż i dalej podsmażaj, ok. 4 minuty. Wlej bulion, drobno posiekane pomidorowy, posól, popieprz, przykryj i gotuj na wolnym ogniu 25 minut.
  • 3. Tortille posmaruj wodą i podgrzej na suchej rozgrzanej patelni. (Możesz także wypełnić tortillę farszem, złożyć w kopertę, a następnie podgrzać na rozgrzanej patelni, aż do zrumienienia.)
  • 4. Nałóż porcję ryżu, mięsa, warzyw oraz sera. Skrop limonką i zawiń w kopertę. Przekrój na pół, podawaj z gęstym jogurtem, drobno posiekaną czerwoną cebulę i świeżą kolendrą.
Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.