Burrito
-
- Przygotowanie
- Minut
-
- Gotowanie
- Minut
-
- Porcje
- 4
- Trudność Średni
- Przepis
- Pomocnik
- Komentarze Rozmiar Tekstu
Składniki
- 4 tortille
- Farsz mięsny:
- 700 g łopatki wieprzowej lub karkówki
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 2 łyżeczki oregano
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 2 liście laurowe
- sól, pieprz
- Farsz ryżowy:
- 1 szklanka ryżu basmati lub innego ulubionego (180 g)
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 2 pomidory
- sól, pieprz
- 1/2 l bulionu warzywnego
- Ponadto:
- 1/4 sałaty lodowej posiekanej
- 1/3 czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę
- 1 pomidor, obrany ze skórki i pokrojony w kostkę
- 150 g sera grana padano lub cheddar
- mała puszka kukurydzy konserwowej (200 g)
- mała puszka czerwonej fasoli konserwowej (200 g)
- 1 limonka lub cytryna (użyłam cytryny)
- 200 g gęstego jogurtu
- świeża kolendra
Przygotowanie
- 1. Mięso pokrój na ok. 3 cm kawałki, posyp kminem rzymskim, oregano, majerankiem, solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej oliwę, przełóż mięso i smaż na złoty kolor ok. 10 minut. Dodaj liście laurowe, obrany i posiekany czosnek oraz obraną i przekrojoną na wiórki cebulę. Całość zalej ok. 2/3 szklanki wody (150 ml) i duś na małym ogniu pod przykryciem ok. 1,5 godziny. Mięso powinno być miękkie i się rozpadać.
- 2. W tym czasie przygotuj ryż: Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Chili oczyść z nasion i także drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę, czosnek i chili i smaż ok. 2 minuty. Dodaj surowy ryż i dalej podsmażaj, ok. 4 minuty. Wlej bulion, drobno posiekane pomidorowy, posól, popieprz, przykryj i gotuj na wolnym ogniu 25 minut.
- 3. Tortille posmaruj wodą i podgrzej na suchej rozgrzanej patelni. (Możesz także wypełnić tortillę farszem, złożyć w kopertę, a następnie podgrzać na rozgrzanej patelni, aż do zrumienienia.)
- 4. Nałóż porcję ryżu, mięsa, warzyw oraz sera. Skrop limonką i zawiń w kopertę. Przekrój na pół, podawaj z gęstym jogurtem, drobno posiekaną czerwoną cebulę i świeżą kolendrą.
- Danie : Danie główne
- Rodzaj Przepisu : Kolacja, Lunch
Szukaj
Kategorie
- Bez kategorii (6)
- Ciasta (25)
- Dania strączkowe (1)
- Dania z makaronem (5)
- Dania z mięs (20)
- Dania z ryb (4)
- Dania z ryżem (4)
- Desery (13)
- Kasze (1)
- Koktajle (1)
- Napoje (3)
- Orientalne (7)
- Owoce morza (4)
- Pasty (4)
- Pieczywo (1)
- Pierogi (2)
- Pizza (1)
- Placki (10)
- Przetwory (1)
- Przystawki (18)
- Sałatki (11)
- Śniadanie (5)
- Tarty (1)
- Wegetariańskie (25)
- Zapiekanki (1)
- Zupy (18)
Archiwum
- listopad 2017 (1)
- kwiecień 2015 (1)
- marzec 2015 (7)
- luty 2015 (6)
- styczeń 2015 (4)
- grudzień 2014 (4)
- listopad 2014 (7)
- październik 2014 (9)
- wrzesień 2014 (10)
- sierpień 2014 (2)
- lipiec 2014 (8)
- czerwiec 2014 (7)
- maj 2014 (10)
- kwiecień 2014 (2)
- marzec 2014 (7)
- luty 2014 (5)
- styczeń 2014 (10)
- grudzień 2013 (5)
- listopad 2013 (15)
- październik 2013 (3)
Brak komentarzy.