Buraczki zasmażane

    • Przygotowanie
    • Minut
    • Gotowanie
    • Minut
    • Porcje
    • 4

Składniki

  • 600 g buraczków
  • 1 duże kwaśne jabłko
  • 1 szalotka lub 1/2 małej cebulki
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  • 1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C. Buraki zawiń w folię aluminiową (każdy osobno) i piecz ok. 2 godziny. Długość pieczenia zależy od wielkości buraczków. Małym buraczkom wystarczy 1 godzina.
  • 2. Upieczone buraki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  • 3. Jabłko obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokrój w drobna kosteczkę.
  • 4. Na patelni rozgrzej olej i masło, wrzuć cebulę i smaż do zrumienienia. Mieszając dodaj mąkę, a kiedy składniki się połączą dodaj jabłka, cukier i sok z cytryny. Smaż na średnim ogniu 2-3 minuty, aż jabłka zaczną się rozpadać.
  • 5. Następnie ciągle mieszając, dodaj buraczki, dopraw solą i pieprzem. Gotowe!
Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.