Bulion wołowy
-
- Przygotowanie
- Minut
-
- Gotowanie
- Minut
-
- Porcje
- 1,5 litra
- Trudność Średni
- Przepis
- Pomocnik
- Komentarze Rozmiar Tekstu
Składniki
- 1 kg wołowych kości szpikowych
- 2 duże plastry pręgi wołowej (po 500 g)
- 2 marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 duża cebula
- 1 liść laurowy
- 8-10 ziarenek pieprzu
Przygotowanie
- 1. Nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. Brytfannę lekko natłuszcz olejem i rozłóż na niej równomiernie kości szpikowe i pręgę. Piecz w górnej części piekarnika przez 45 minut, aż zrumienią się na ciemnobrązowy kolor.
- 2. Marchewkę i cebulę obierz.
- 3. Przełóż kości i mięso do dużego garnka. Dodaj marchewkę, cebulę, selera naciowego, liść laurowy i ziarenka pieprzu.
- 4. Zalej wszystko wodą do wysokości 2,5 cm powyżej produktów. Ustaw garnek na średnim ogniu i powoli doprowadź do wrzenia, nie mieszając. Gdy tylko pojawią się bąbelki zmniejsz ogień. Dużą łyżką durszlakową zbieraj szarą pianę pojawiającą się na powierzchni podczas pierwszych 10 minut gotowania.
- 5. Gotuj na wolnym ogniu bez przykrycia przez ok. 3 godziny. Nie mieszaj, lecz zbieraj osad z powierzchni. W miarę potrzeby uzupełniaj wodę aby składniki były zawsze przykryte.
- 6. Zdejmij z ognia i usuń większe składniki. Wyściel sito trzema warstwami wilgotnej gazy. Umieść nad odpornym na wysoką temperaturę pojemnikiem i przelej przez nie bulion. Osad wyrzuć.
- 7. Łyżką stołową zbierz tłuszcz z powierzchni przecedzonego bulionu.
- Składniki : Bulion wołowy, Włoszczyzna
Szukaj
Kategorie
- Bez kategorii (6)
- Ciasta (25)
- Dania strączkowe (1)
- Dania z makaronem (5)
- Dania z mięs (20)
- Dania z ryb (4)
- Dania z ryżem (4)
- Desery (13)
- Kasze (1)
- Koktajle (1)
- Napoje (3)
- Orientalne (7)
- Owoce morza (4)
- Pasty (4)
- Pieczywo (1)
- Pierogi (2)
- Pizza (1)
- Placki (10)
- Przetwory (1)
- Przystawki (18)
- Sałatki (11)
- Śniadanie (5)
- Tarty (1)
- Wegetariańskie (25)
- Zapiekanki (1)
- Zupy (18)
Archiwum
- listopad 2017 (1)
- kwiecień 2015 (1)
- marzec 2015 (7)
- luty 2015 (6)
- styczeń 2015 (4)
- grudzień 2014 (4)
- listopad 2014 (7)
- październik 2014 (9)
- wrzesień 2014 (10)
- sierpień 2014 (2)
- lipiec 2014 (8)
- czerwiec 2014 (7)
- maj 2014 (10)
- kwiecień 2014 (2)
- marzec 2014 (7)
- luty 2014 (5)
- styczeń 2014 (10)
- grudzień 2013 (5)
- listopad 2013 (15)
- październik 2013 (3)
Brak komentarzy.