Boeuf Strogonow

    • Przygotowanie
    • Minut
    • Gotowanie
    • Minut
    • Porcje
    • 4

Składniki

  • 700 g wołowiny (polędwica lub rostbef)
  • 400 g pieczarek
  • 1 większa cebula
  • 750 ml bulionu wołowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2-3 kiszone ogórki
  • 1 łyżka mąki
  • liść laurowy
  • 3 ziarnka ziela angielskiego
  • kieliszek wódki 40 ml
  • sól
  • pieprz
  • opcjonalnie 2-3 łyżki śmietany 18%

Przygotowanie

  • 1. Cebulę obierz, pokrój w piórka i zeszklij w garnku na łyżce oliwy.
  • 2. Dołóż do garnka umyte oraz pokrojone w plasterki pieczarki i wszystko razem chwilę podsmaż. Posól, popieprz i odstaw.
  • 3. Mięso oczyść z błon i pokrój w poprzek włókien na cienkie paski, które następnie obtocz w mące. Na rozgrzanej oliwie smaż mięso partiami (nie więcej niż 3 minuty) do uzyskania szarego koloru. Jeśli jednorazowo włożysz za dużo mięsa, wołowina będzie się dusić, a nie smażyć, przez co utraci soczystość, a nie o to nam chodzi.
  • 4. Mięso przełóż do garnka z cebulą i pieczarkami.
  • 5. Na patelnię, na której smażyłaś lub smażyłeś mięso wlej gorący bulion i wódkę. Chwilę pogotuj i przelej do garnka.
  • 6. Dodaj przecier pomidorowy, ziele angielskie i liść laurowy. Dopraw pieprzem i mieloną papryką (słodka i ostrą). Zagotuj i duś na małym ogniu do miękkości mięsa. Alkohol przyspieszy ten proces.
  • 7. Przed końcem gotowania dodaj pokrojone w drobne paski ogórki. W moim garnku mięso (rostbef) stało się miękkie po 15 minutach gotowania.
  • 8. Na koniec dodaj śmietanę i w razie konieczności dopraw solą i pieprzem.
  • 9. Strogonowa podaję z pieczywem lub kładzionymi kluseczkami.

1. Mięso smaż partiami. Jeśli jednorazowo włożysz za dużo mięsa, wołowina będzie się dusić, a nie smażyć.

2. Dodanie odrobiny wódki spowoduje, że mięso szybciej zmięknie.

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz