Kurczak tandoori

Kurczak w jogurtowej marynacie z dodatkiem imbiru, czosnku i chili z aromatyczną mieszanką przypraw garam masala jest typowym daniem kuchni indyjsko-pakistańskiej. Tradycyjnie przygotowuje się je w specjalnym glinianym piecu tandoor. Niestety nie jestem szczęśliwą posiadaczką takiego pieca, co nie oznacza, że nie mogę w dostępnych mi warunkach domowych przygotować to szczególne danie. Do marynowania i pieczenia zdejmuje się skórę z kurczaka, dzięki temu marynata lepiej wnika w mięso, a danie jest lżejsze. Tradycyjny czerwony kolor mięsa uzyskuje się dzięki barwnikowi spożywczemu. Nie jest on niezbędny, albowiem nie wpływa na walory smakowe, a jedynie wizualne, więc jeśli unikasz barwników, możesz go pominąć.

Danie to pierwszy raz przygotowywałam i jednocześnie testowałam na warsztatach kulinarnych u Kurta Schellera. Kurt także nie miał pieca tandoori, a kurczak wyszedł wyśmienity.

Podawaj go na liściach sałaty z ćwiartkami cytryn i najlepiej z ryżem  (ryż z warzywami, ryż z groszkiem i fasolą), bo najbardziej pasuje.

Kurczak tandoori – przepis

kurczak tandori-34

kurczak tandori-40kurczak tandori-8-1kurczak tandori-14

2 Odpowiedzi do Kurczak tandoori

  1. Asia 13 stycznia 2015 at 15:06 #

    Cytrynki w koszyczku są boskie !!! No cóż, po Twoich przepisach wiem, że muszę zainwestować w siłownię 🙂 Wszystko wygląda apetycznie …

    • Agnieszka Niczyporuk 13 stycznia 2015 at 22:34 #

      Ale od cytrynek w koszyczku się nie tyje, a kurczak bez skóry, to jakby danie indyjskie w wersji light 🙂

Dodaj komentarz