Jak podać coś, co jest smakowite, ale ma konsystencję paćki, żeby wyglądało efektownie i apetycznie. Cudownym sposobem na to jest wykorzystanie zwykłej, metalowej obręczy. Nabyłam taką niedawno i jestem zachwycona jej wszechstronnym zastosowaniem. Wystarczy niesubordynowane danie uwięzić w środku, przygnieść lekko łyżką, a potem delikatnie zdjąć obręcz i ..ta dam … na talerzu pojawia się piękny, owalny kształt. Oczywiście danie nie może się rozpływać, bo wtedy nici z owalnego kształtu. Idealnie odnalazł się w niej mus z dyni w towarzystwie kaszy gryczanej i kremowego sosu pomidorowego. Pierwszą warstwę stanowi kasza gryczana z boczkiem i cebulą. Na niej ułożyłam niezwykle delikatny i kremowy mus dyniowy, zaś górę wieńczy i podkreśla charakter dania, wspaniały sos pomidorami suszonymi pomidorami. Dookoła poukładałam świeże liście szpinaku i pokruszyłam ser feta, który doskonale współgra zarówno z dynią, jak również z kaszą gryczaną. Niebo i bogactwo smaków w gębie. Polecam!
Kasza gryczana z pieczoną dynią, serem feta i sosem pomidorowym – przepis
Cześć Agnieszka 🙂 Ślicznie podane danie, dobry pomysł z tą obręczą 🙂 Pozdrawiam Zuzia
Witaj Moja Droga! Bardzo dziękuję 🙂