Będąc studentem i mieszkając w akademiku niewątpliwie trudno pogodzić edukacyjne obowiązki z finansowymi wyzwaniami wynikającymi z konieczności zarządzania skromnym budżetem. Trzeba zapłacić za akademik, kupić jakieś książki i przeżyć cały miesiąc. A gdzie środki na rozwijanie życia towarzyskiego? W obliczu tych wyzwań młody człowiek mobilizuje się do kreatywności, także w kuchni i ci którzy się na to decydują, potrafią wyczarować mnóstwo sposobów na przyrządzenie jajecznicy, makaronu, parówki czy ziemniaków. Najważniejsze, żeby było szybko, łatwo, tanio i smacznie. Nikt nie ma czasu na stanie godzinami w kuchni, zwłaszcza, że trzeba ją dzielić z całym piętrem. A jak już zwęszą, że coś gotujesz, bo aromat Twoich dań dociera do pani z recepcji, to jeszcze obdzielić trzeba pół piętra. Ziemniaki, makaron i jajka stanowiły główne wyposażenie szafki kuchennej dobrze prowadzącego się studenta, nie wspominając oczywiście o gotowcach przywożonych w słoikach z domu. Mając do dyspozycji takie produkty często na naszym akademickim stole gościła zapiekanka ziemniaczana. Trafiało do niej wszystko, co tylko się dało, ale zawsze wychodziła pyszna i zawsze znikała w jednej chwili. I dzisiaj chciałam podzielić się z Tobą przepisem na jedną z takich zapiekanek ziemniaczanych z szynka włoską lub bekonem, cebulą oraz koprem włoskim, którego darzę ostatnio dużą sympatią. Koper możesz zastąpić porem i też wyjdzie pysznie. Zapiekanka doskonale sprawdzi się w duecie z sałatką z zielonego groszku i ogórków kiszonych.
Zapiekanka ziemniaczana z sałatką z zielonego groszku i ogórków kiszonych – przepis
Brak komentarzy.