Fasola z warzywami duszona w piwie
-
- Przygotowanie
- Minut
-
- Gotowanie
- Minut
-
- Porcje
- 4
- Trudność Łatwy
- Przepis
- Pomocnik
- Komentarze Rozmiar Tekstu
Składniki
- 2 szklanki suchej fasoli Jaś (400 g)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 1/2 bulwy dużego selera
- 1 czerwona papryka
- 1 szklanka jasnego piwa (250 ml)
- 1 papryczka chili
- 1 puszka pomidorów (400 g)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki mielonego kminku
- 1/3 szklanki rodzynek
- 1/2 szklanki orzechów nerkowca
Przygotowanie
- 1. Fasolę opłucz, zalej zimną wodą. Powinno być jej dwa razy więcej niż fasoli. Odstaw na całą noc. Następnego dnia odcedź, ale wody z fasoli nie wylewaj, gdyż będzie jeszcze potrzebna.
- 2. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, włóż drobno pokrojoną cebulę i czosnek i smaż na niedużym ogniu, aż się zacznie rumienić (ok. 2 minuty). Jeśli ogień będzie za wysoki, to czosnek szybko się spali i będzie gorzki.
- 3. Selera obierz ze skóry i pokrój w drobną kostkę, ok. 0,5 cm. Paprykę opłucz, wydrąż gniazdo nasienne i także pokrój w drobną kostkę. Z papryczki chili wydrąż nasiona (chyba, że lubisz bardzo pikantnie, to pozostaw) i drobno posiekaj.
- 4. Na patelnię z cebulą włóż pokrojonego selera, paprykę, papryczkę chili, wsyp kminek i smaż 3 - 5 minut.
- 5. Dodaj odsączoną fasolę oraz 1/2 szklanki wody, w której się moczyła, rodzynki, pomidory, koncentrat pomidorowy. Zagotuj i wlej piwo. Spróbuj i się nie przeraź, bo na tym etapie wyda Ci się gorzkawe. Dopraw solą i pieprzem i duś na wolnym ogniu 40-50 minut, do czasu aż zgęstnieje i nabierze wyrazistego smaku.
- 6. Ok. 5 minut przed końcem gotowania dodaj posiekane w grube kawałki orzechy nerkowca. Jeśli uznasz, że za gęste, dolej jeszcze trochę wody, w której moczyła się fasola i zagotuj.
- 7. Podawaj z ulubionym pieczywem.
- Danie : Danie główne, Strączkowe
- Rodzaj Przepisu : Kolacja, Obiad
- Składniki : Fasola, Papryka, Piwo, Pomidory, Seler
Szukaj
Kategorie
- Bez kategorii (6)
- Ciasta (25)
- Dania strączkowe (1)
- Dania z makaronem (5)
- Dania z mięs (20)
- Dania z ryb (4)
- Dania z ryżem (4)
- Desery (13)
- Kasze (1)
- Koktajle (1)
- Napoje (3)
- Orientalne (7)
- Owoce morza (4)
- Pasty (4)
- Pieczywo (1)
- Pierogi (2)
- Pizza (1)
- Placki (10)
- Przetwory (1)
- Przystawki (18)
- Sałatki (11)
- Śniadanie (5)
- Tarty (1)
- Wegetariańskie (25)
- Zapiekanki (1)
- Zupy (18)
Archiwum
- listopad 2017 (1)
- kwiecień 2015 (1)
- marzec 2015 (7)
- luty 2015 (6)
- styczeń 2015 (4)
- grudzień 2014 (4)
- listopad 2014 (7)
- październik 2014 (9)
- wrzesień 2014 (10)
- sierpień 2014 (2)
- lipiec 2014 (8)
- czerwiec 2014 (7)
- maj 2014 (10)
- kwiecień 2014 (2)
- marzec 2014 (7)
- luty 2014 (5)
- styczeń 2014 (10)
- grudzień 2013 (5)
- listopad 2013 (15)
- październik 2013 (3)
Brak komentarzy.