Hummus, to nic innego jak arabska wersja dipu przygotowywanego na bazie pasty sezamowej tahini i ciecierzycy. Pastę tahini możesz wykonać samodzielnie (przepis znajdziesz w POMOCNIKU), lub zakupić gotową.
Mój ulubiony hummus, to ten z suszonymi pomidorami. Testowałam różne wersje, a ta jest zdecydowanie najpyszniejsza. Ważne jest, żeby miksować do czasu uzyskania jednolitej, gładkiej i kremowej konsystencji. Nie może być mowy o grudkach w hummusie. Jeśli po zmiksowaniu uznasz, że pasta jest za gęsta, dodaj (cały czas miksując) odrobinę zimnej wody. Smacznego!
Ciecierzyce na stale, do swojego jadlospisu, wprowadzilam Dopiero w Toskanii. Odkrywam jej zalety i przepis na pewno wykorzystam. Tym bardziej, ze mamy tu nAprawde pyszne pomidory
Wiem,że pyszne. W tej Toskani wszystkie warzywa lepiej smakują, albo zwyczajnie są lepsze. Słońce lepsze:-)