Empanadas i guacamole…

… znaczy to ni mniej ni więcej tylko pierożki i sos przygotowywany na bazie awokado. Wspólnym mianownikiem tych dwóch dań jest kraj ich pochodzenia, a mianowicie Meksyk. Kraj wielu tradycji kultur, języków, a także smaków. Ich duża różnorodność utrudnia jednoznaczne wskazanie tych wyróżniających się. Jedno jest pewne, jest ostro, aromatycznie i wyraziście. Sztuka kulinarna tego kraju opiera się głównie na kukurydzy, roślinach strączkowych, papryce i chili, więc jak się zapewne domyślasz nie może ich zabraknąć w moich uroczych pierożkach.

Empanadas mogą być przygotowane z farszem mięsnym, warzywnym lub serem. Jest cała masa odmian tego dania, zależnie od regionu. Moje pierożki będą z mięsem, kukurydzą i serem. Użyłam cielęciny, bo akurat takim mięsem dysponowałam. Do swoich empanadas możesz użyć mięsa drobiowego lub wołowego. Mięso należy wcześniej ugotować do miękkości. Do ich przygotowania można wykorzystać ciasto francuskie, lub używane do tradycyjnych pierogów, albo też takie, które znajdziesz w moim przepisie, tj. ciasto z wykorzystaniem mąki kukurydzianej i pszennej.

Odnośnie do guacamole, istnieje bardzo wiele przepisów na przygotowanie tego sosu, które zależą dostępności składników, fantazji kucharza jak i od osobistych upodobań. Podstawą potrawy jest awokado, szczypta soli i odrobina soku z limonki. W moim guacamole znajdziesz także czerwoną cebulę, sos tabasco, kolendrę i pomidora. Doskonale pasuje do pierożków, więc proponuję przygotować te dania w duecie.
AGN_empanadas i guacamolei005-Edit-2-EditAGN_empanadas i guacamole_osts
AGN_empanadas i wyostrzoneAGN_empanadas i guacamolei015AGN_empanadas i zmniejszone
Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.