Tajska zupa z krewetkami Tom Yum

    • Przygotowanie
    • Minut
    • Gotowanie
    • Minut
    • Porcje
    • 4

Składniki

  • 1,5 litra bulionu, do przygotowania którego potrzebujesz:
  • 6 skrzydełek drobiowych
  • 1 marchewkę
  • 1 cebulę
  • główki i skorupki i resztki krewetek
  • 2 trawy cytrynowe
  • 3 cm imbiru za skórą
  • 3 liście limonki kaffir
  • Ponadto:
  • 1/2 kg dużych mrożonych krewetek Black Tiger
  • 6 pieczarek
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 1/2 łyżeczki pasty chili
  • 1 płaska łyżka pasty Tom Yum
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżeczka ciemnego cukru
  • sok z połowy limonki
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • garść świeżej kolendry
  • 2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku

Przygotowanie

  • 1. Mrożone krewetki zalej 1 i 1/2 litra wrzącej, przegotowanej wody. Po ok. 1 minucie powinny zmięknąć. Usuń z nich pancerzyki, ogony i głowy. Nie wyrzucaj, gdyż wykorzystasz je do przygotowania bulionu. Obrane krewetki odłóż.
  • 2. Przygotuj bulion. Do garnka wlej wodę, w której rozmrażały się krewetki, wraz z ich resztkami, włóż skrzydełka kurczaka, obraną i pokrojoną na kawałki marchewkę, cebulę, trawę cytrynową (wcześniej rozgnieć ją, żeby łatwiej wydobywał się aromat), imbir i liście kaffiru. Doprowadź do wrzenia i gotuj na bardzo wolnym ogniu 30 minut. Bulion przecedź przez gazę. Resztę wyrzuć.
  • 3. Do bulionu wrzuć pokrojone w plasterki pieczarki, drobno pokrojoną papryczkę chili, pastę chili, pastę Tom Yum, wlej sos rybny, dodaj cukier, sok z połowy limonki. Gotuj wszystko 3 minuty, wrzuć krewetki i gotuj kolejne 2 minuty.
  • 4. Na talerzach układaj przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, kolendrę, szczypiorek i zalej zupą. Od razu podawaj.

1. Zachęcam do przygotowania bulionu własnoręcznie, zwłaszcza, że niewiele z nim pracy. Te w kostkach mają swój specyficzny smak, który nie do końca odnajdzie się w tajskiej potrawie.

2. Przygotowując zupę użyłam tylko jednej papryczki chili i pół łyżeczki pasty chili. Wyszło ostro. Pastę możesz zastąpić papryczką chili. Jeśli jesteś zwolennikiem baaardzo ostrych dań i lubisz czuć ogień w ustach, dodaj jedną papryczkę więcej.

3. Krewetki kupuj szare, mrożone z głowami. Dostępne w marketach krewetki gotowane nie są już tak doskonałe.

zupaTom Yum-3zupaTom Yum-22mniejsze

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.