Tarta z truskawkami, kremem waniliowym i galaretką
-
- Przygotowanie
- Minut
-
- Gotowanie
- Minut
-
- Porcje
- 12
- Trudność Łatwy
- Przepis
- Pomocnik
- Komentarze Rozmiar Tekstu
Składniki
- Ciasto:
- 100 g masła
- 3 żółtka
- 3 łyżki cukru pudru
- 200 g mąki pszennej
- mała szczypta soli
- Krem:
- 250 ml mleka (1 szklanka)
- 125 ml śmietany kremówki (1/2 szklanki)
- 50 g cukru pudru (5 łyżek)
- 3 płaskie łyżki mąki pszennej
- 3 żółtka
- 1 laska wanilii
- ok. 500 g truskawek
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej lub innej ulubionej (140 g) rozpuszczonej w 400 ml (1 i 2/3 szklanki) gorącej wody
Przygotowanie
- 1. Z wymienionych składników zagnieć ciasto (jeśli uznasz, że za twarde dodaj łyżkę śmietany), zawiń w folię i wstaw do lodówki na 1 godzinę lub do zamrażalnika na 0,5 godziny .
- 2. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C. Ciasto rozwałkuj na placek o grubości około 4 mm. Wyłóż nim spód formy. Pozostałym ciastem wylep brzeg formy. Dociśnij palcami do ciasta na spodzie. Spód nakłuj widelcem i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz 20 minut na złoty kolor. Wyjmij z piekarnika i ostudź.
- 3. Przygotuj krem:
- 4. W misce zmiksuj żółtka z cukrem, następnie dodaj mąkę i znów wymieszaj. Na koniec wymieszaj z ziarenkami wyłuskanymi z przepołowionej wzdłuż laski wanilii.
- 5. Do garnka wlej mleko i śmietanę. Podgrzewaj na średnim ogniu prawie do zagotowania. Do miski z żółtkami wlewaj stopniowo gorące mleko ze śmietanką cały czas mieszając trzepaczką. Gładką masę przelej z powrotem do garnka i podgrzewaj cały czas na wolnym ogniu mieszając, aż krem zgęstnieje i zacznie bulgotać. Zdejmij z ognia, przetrzyj masę przez sitko i odłóż, aby ostygła. Ostudzoną wstaw do lodówki.
- 6. Tryskawki opłucz, oderwij zielone części i pokrój w plasterki o grubości ok. 0,4 mm
- 7. Krem wyłóż na spód (ostudzony), na nim ułóż owoce, tak żeby plasterki zachodziły na siebie. Polej już tężejącą galaretką (powinna mieć konsystencję gęstej śmietany) i wstaw do lodówki
- Rodzaj Przepisu : Deser
1. Zamiast laski wanilii możesz użyć 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego lub 1 opakowanie cukru wanilinowego.
2. Ważne jest by przed nakładaniem kremu na spód porządnie schłodzić ciasto, jak również krem.
3. Galaretkę nakładaj dopiero wtedy, gdy zacznie się ścinać. W momencie nakładania powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Gdy wlejesz za rzadką spłynie z ciasta, a tego nie chcemy:)
4. Ważne jest, żeby po połączeniu w garnku utartych żółtek z mlekiem i śmietaną ciągle mieszać, żeby nie potworzyły się grudki.
Szukaj
Kategorie
- Bez kategorii (6)
- Ciasta (25)
- Dania strączkowe (1)
- Dania z makaronem (5)
- Dania z mięs (20)
- Dania z ryb (4)
- Dania z ryżem (4)
- Desery (13)
- Kasze (1)
- Koktajle (1)
- Napoje (3)
- Orientalne (7)
- Owoce morza (4)
- Pasty (4)
- Pieczywo (1)
- Pierogi (2)
- Pizza (1)
- Placki (10)
- Przetwory (1)
- Przystawki (18)
- Sałatki (11)
- Śniadanie (5)
- Tarty (1)
- Wegetariańskie (25)
- Zapiekanki (1)
- Zupy (18)
Archiwum
- listopad 2017 (1)
- kwiecień 2015 (1)
- marzec 2015 (7)
- luty 2015 (6)
- styczeń 2015 (4)
- grudzień 2014 (4)
- listopad 2014 (7)
- październik 2014 (9)
- wrzesień 2014 (10)
- sierpień 2014 (2)
- lipiec 2014 (8)
- czerwiec 2014 (7)
- maj 2014 (10)
- kwiecień 2014 (2)
- marzec 2014 (7)
- luty 2014 (5)
- styczeń 2014 (10)
- grudzień 2013 (5)
- listopad 2013 (15)
- październik 2013 (3)
Brak komentarzy.