No właśnie. Boeuf strogonow czy stroganow? W necie trwają zażarte dyskusje, która forma jest poprawna. Niedługo będzie można napisać pracę doktorską na ten temat, ale zanim dokonają się ostateczne rozstrzygnięcia, na potrzeby tego przepisu, będę używała określenia strogonow.
Jaki powinien być strogonow? Z grzybami, ogórkami, ze śmietaną, z mięsem czy bez? Bezkompromisowe stanowisko w tym temacie zajął Jan Nowicki w filmie Sztos.
„- Co to jest? (do kelnera)
– Strogonow.
– Taak? To gdzie tutaj jest mięso? Proszę mi pokazać, gdzie tutaj jest mięso? O! Same grzybki i ogórek.
– Widocznie kucharzowi tak się nabrało.
– Nabrało się. Jak będę chciał się nawpier… grzybów, to sobie grzybową zamówię.”
Bezsprzecznie podstawą tego dania jest dobra wołowina i każdemu kucharzowi powinna się nabierać:) Co do pozostałych składników, to ilu mistrzów kuchni, tyle sposobów na przyrządzenie tego dania. Nie ma jedynej mądrości w tej materii. Najlepsze jest to, co tobie smakuje. Eksperymentuj ze składnikami i wybierz dla siebie opcję najwłaściwszą. Ja lubię strogonowa na bogato, z pieczarkami i ogórkiem. Dodaję też wódeczki. Czasami zaprawiam śmietaną.
Poniżej mój ulubiony przepis na strogonowa, do którego serdecznie zachęcam.


Brak komentarzy.